Willen wij eigenlijk wel zo gezond zijn?

Vorige week stond ik op de Gezondheidsbeurs in Utrecht in een zijzaaltje vier keer een praatje over mijn boek Schrijf je vrij te houden. Over schrijven, over de vier fasen die je kunt volgen om tot echte diepgang en confrontatie te komen en waar die vier fasen vandaan komen: uit het Boeddhisme. Het publiek luisterde zoet toe en af en toe zag ik aan een blik dat iemand echt wist waar het over ging, en dat internet ons echt nieuwe mogelijkheden biedt als het om geestelijke hulpverlening op niveau. Operatie geslaagd.

Vleesijs

Op weg naar dat zaaltje moest ik telkens een groot deel van de beurs doorlopen en vergaapte ik me aan wat daar allemaal werd aangeboden. Van vleesijs (?) tot groentechips, van wonderolie tot evenwichtsstenen, pijnloos ontharingsplakjes en verantwoorde washandjes aan toe. En dan al die mensen, voornamelijk vrouwen, die snaaierig en hebberig, maar ook wel gewoon geïnteresseerd langs elkaar heen dromden. Sommigen met rolkoffertjes om alle aanbiedingen en gratis prullaria in te kunnen stouwen. De drie dwaze dagen van de Bijenkorf zijn er niets bij.

Dagelijkse interesse in gezondheid

Is dit de gezondheidshype? Als dat zo is, dan moeten we daar even een andere naam voor verzinnen. Want getuige het overgewicht, de kwaliteit van de huid, de houding en gestresste houding van de meeste mensen op die beurs is hun dagelijkse interesse in gezondheid niet echt groot. En het is daarnaast ook maar de vraag of al die supercommercieel geëtaleerde en aan je opgedrongen spullen ook daadwerkelijk bijdragen tot je gezondheid. En die verhaaltjes erbij… laten we het daar maar niet over hebben.

Lezen is gezond

Boeken over gezondheid lagen er ook. Enorm veel, niet aan te slepen, in grote stapels en met weer veel verhalen werden ze aangeprezen. Boeken zijn mooi en lezen is gezond. Maar lezen over gezondheid, is dat ook leuk? Nu scheelt het dat de meeste boeken over gezondheid ook veel plaatjes bevatten, dus dat scheelt. Toch denk ik dat het een ander soort lezen is, dat echt gezond maakt. Het echte lezen dat een beroep doet op je verbeelding, dat je hersens echt aan het werk zet, dat je andere werelden inlokt en je horizon verbreedt. Het lezen dat het leven diepgang geeft, en dus breedte, en hoogte.

Mijn boek gaat alleen over schrijven. Dat is natuurlijk ook gezond.

PS: alle illustraties zijn te vinden en te koop via Geary Love

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.