Liefdesverdriet, relatieproblemen, twijfel over de liefde… wat kun je eraan doen?

Gebroken harten bestaan echt. Ze kloppen wel, maar dat doen ze in stukjes, en niet van harte. Als je liefdesverdriet hebt, of je voelt de liefde uit je relatie wegsijpelen, dan is er een hoop aan de hand.
Koeltjes gezegd: je moet je plaats in het leven herbepalen.
Warm gezegd: nog even en je bent de wanhoop nabij.

Stuiptrekkingen en strohalmen

Intussen probeer je het hoofd koel te houden met analyses van wat er gebeurd is, met de boel bij elkaar houden en alle mogelijke rechtvaardigingen van die grond die onder je voeten vandaan aan het glijden is. Als de liefde compleet en wederzijds is, dan is er geluk, rust en vrede. Als de klad erin komt, vertoon je stuiptrekkingen, hou je je aan de laatste strohalmen vast en nog zo wat van die paniekbewegingen omdat je de weg kwijt bent, of in ieder geval als de dood bent die kwijt te raken.

Onthechting, maar dan niet in de mooie betekenis van de Boeddhisten

Verlies van liefde is verschrikkelijk en een leven leiden met de illusie van liefde minstens zo erg. In het eerste geval ben je jezelf kwijt. In het tweede geval ook. En nee, je weet ook niet hoe je jezelf weer terug moet vinden, althans dat gevoel van kalmte, van heelheid, van veiligheid ook. Het gaat om onthechting, maar dan niet in de mooie betekenis van de Boeddhisten. Eerder om losscheuring, rondzwalken in een bestaan dat je niet wilt beschouwen als het jouwe.

De tijd…

Tijd heelt alle wonden, zeggen ze dan. En aan die liefdesloze relatie kun je misschien nog wat fixen met een plan de campagne via een relatietherapeut. Communicatie is dan het toverwoord. Goede afspraken maken, elkaar tegemoet komen. Weten wat de ander op emotioneel niveau nodig heeft. Maar uiteindelijk is het alles kwestie van wachten tot de liefde weer in je leven terugkeert. Kan met de figuur die er al in rondloopt, kan met iemand anders. De tijd zal het leren.

Kun je er zelf ook nog wat aan doen?

Ze zeggen het wel, dat je eerst van jezelf moet leren houden. Dat is een ingewikkelde en trouwens, die – zoals iedereen weet – niet is op te lossen met een mediatieretraîte en een verantwoord dieet in combinatie met voldoende beweging en een stapel zelfhulpboeken. En zelfs dan, dan hou je van jezelf. En dan? Misschien is de beste weg wel andersom. Eerst van de ander houden en jezelf maar even vergeten. Leren van de ander te houden zonder dat je die ander consumeert voor je eigen geluk (status, gezelschap, seks, levensverwachting, levensplanning, voldoen aan eisen van buitenaf).

Een tovertruc is het eigenlijk. Je zult het zien. Als je jezelf maar lang genoeg vergeet, komt er vanzelf iemand anders voor in de plaats.

Hoe doe je dat? Jezelf vergeten? Juist schrijvend afdalen en doordringen tot je diepste gedachten- en gevoelswereld kan ervoor zorgen dat je de dingen echt blootlegt. En dat er andere, mooiere en onbekende dingen het licht zien. Iets van liefde kan dat zeker zijn.

Velen gingen je al voor in een Mindful Analysis-traject. Wees welkom voor een vrijblijvende kennismaking.

Mirjam Windrich

 

Showing 2 comments
  • Ladykiller
    Beantwoorden

    Voor de verwerking van je verlies, is het belangrijk dat je je emoties de baas bent. Hiermee wordt niet bedoeld dat je je emoties moet opkroppen, absoluut niet. Het gaat erom dat je verdriet, woede, depressie of andere emoties de overhand moeten hebben voor een langdurige tijd. Een truuk om met zulke periodes om te gaan is jezelf een verwerkingsperiode te gunnen van vijftien minuten. Na dat kwartier zeg je tegen jezelf: “Oke, dit is genoeg. Even weer normaal doen. Wat je ook kan doen tegen liefdesverdriet is om te proberen bezig te blijven. Als je je gedachten een hoop tijd en ruimte geeft zullen je gedachten waarschijnlijk weer naar je ex gaan. Dit is niet goed. Probeer om je geest en je lichaam actief te houden. Ga ergens heen, iets doen, probeer vrienden mee te nemen. Vertel ze dat je het niet over je ex wilt hebben. Probeer in ieder geval niet in huis te zitten en niets te doen. Dat is het ergste in deze situatie.
    Verliefd worden is gewoonlijk het makkelijke gedeelte. Je gebroken hart helen is dat niet. Het is een van de nare dingen die bij het leven horen. Het is iets dat in mensen zit. Het missen van het goede gevoel en de veiligheid van een relatie en ook het beeld dat je van een toekomst met je ex hebt gevormd zijn oorzaak van je verdriet. Veel tijd met je vrienden, een actieve levenstijl, prettige gedachten zullen je erdoorheen helpen.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.