Wil je coach worden? Voer dan eerst een goed gesprek met jezelf

Onlangs stond er weer zo’n stuk in HP/De Tijd, over coaching, over de hoeveelheid coaches en dat het nog immer zo’n vaag beroep is. Een riedel die al jaren weerklinkt, in 2004 hoorde je ‘m al. Toen ging het om een paar duizend mensen in Nederland, nu lijkt het om 60.000 mensen of nog meer te gaan. Die bij wijze van spreken allemaal het bordje ‘coach’ op hun deur (profiel op Linkedin) hebben geplaatst omdat dat mag, omdat het geen officieel beroep is.

Professionals in het serieuze werkleven

Ondanks de scepsis lijkt er vanuit bedrijfsleven en overheid een stijgende vraag naar coaching te zijn. Of dat ook een vraag naar coaches in het algemeen is is, valt te bezien, maar dat het om professionals gaat die anderen op een constructieve wijze in hun functioneren kunnen begeleiden, is wel waarschijnlijk. Toch is het niet zo dat mensen coach willen worden omdat de vraag in het serieuze werkleven daar nu zo groot naar is.

Opgelapt en opgeknapt na burnout

Een arts is dat ooit geworden omdat hij of zij mensen beter wilde maken. Over het algemeen niet vanuit een eigen ziektegeschiedenis en de behoefte om de verkregen zorg ook te willen verlenen. Bij veel coaches is iets dergelijks wel het geval: vaak gaat het om mensen die vastgelopen zijn, burn-out waren of anderszins ergens een tijdje uitgevallen of ronduit uitgeschakeld zijn geweest. Ze zijn weer opgelapt en opgeknapt en hebben vaak voor het eerst van hun leven kennis gemaakt met geestelijke hulpverlening, zelfonderzoek, psychologie, psychotherapie of aanverwanten in de esoterische hoek (en die groot, die hoek, dat kun je geen hoek meer noemen).

Boeken, seminars, workshops en stilte-wandelingen

Vervolgens ontstaat de wens om, verrast door al dat moois en interessants, dit ook door te geven. Want wie weet dit nou? Die ex-collega’s in ieder geval niet, en de voormalige baas ook niet. De echtgenoot ook vaak niet, trouwens. Ga zo nog maar even door. Niks op tegen, maar voordat je echt met anderen aan de slag gaat, is het wel verstandig om eerst nog een volgend gesprek met jezelf te voeren. Want je kunt wel enthousiast beginnen aan een coachingsopleiding, je centen uitgeven aan tientallen boeken, seminars, workshops en stilte-wandelingen, maar die maken je nog geen coach.

Rijen voor de deur

Over wat het beroep – voor zover het dus een beroep is – inhoudt ga ik het hier niet hebben, internet barst ervan uit zijn voegen. Wel over waar je het met jezelf over moet hebben voordat je dat denkbeeldige bordje op je deur spijkert. Want denk niet dat dan de mensen in rijen voor de deur gaan staan tot ze aan de beurt zijn. En alleen al dat feit kan je diep teleurstellen, en je ook opnieuw aan die innerlijke zoektocht doen beginnen.

In gesprek met jezelf

Goed, waar moet je het over hebben met jezelf?
– kun je je heel precies in een ander verplaatsen? (dat is iets anders dan aardig zijn)
– kun je je langdurig op een ander concentreren zonder je eigen verhaal op die ander te projecteren? (is je eigen verhaal voor nu afgerond genoeg)
– heb je voldoende kennis over psychologie, cultuur en maatschappij om te kunnen begrijpen waar een ander staat en kun je daar de juiste vragen over stellen? (esoterie is leuk, maar het echte leven van een ander is andere koek)
– heb je een precieze analyse gemaakt van wat jij kunt, waar jij staat en wat je in het professionele, persoonlijke contact met een ander te bieden hebt en tot stand kunt brengen? (zonder dat je adviseert, suggereert, stuurt, pusht, kortom zelf teveel aanwezig bent)

En vraag je vooral ook af wat het voor jezelf betekent als je tegen iemand anders zegt dat je ‘coach’ bent. Wat vertegenwoordigt dat voor je, wat is het waard, wat voor perspectief biedt het jezelf?

Beetje kritisch zijn kan geen kwaad…

En ja, natuurlijk kun je al dit moois onderzoeken in een MA-traject. Dan heb je meteen je eigen persoonlijke profiel tot in detail uitgewerkt!

Heb je dat niet nodig en wil je gewoon meteen aan de slag? Dat kan hier.

Recommended Posts

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.