Verandering begint met vertrouwen

Vreemd eigenlijk dat mensen via internet overal en nergens zaken en dingen bestellen en betalen zonder te weten dat de andere partijen te vertrouwen zijn. Dat gaat natuurlijk wel eens mis, maar meestal gaat het goed. Je zou denken dat dit laatste komt doordat er goede regelgeving is waar de meeste verkopers zich wel aan houden. Dat neemt niet weg dat er toch wel sprake is van een blind vertrouwen van de klant. Want die gaat niet eerst controleren of de aanbieder zich wel netjes aan de regels houdt.

Schrijven over jezelf heeft vertrouwen nodig

Dat geldt ook mezelf, of liever gezegd: voor Mindful Analysis. Mensen melden zich aan voor een traject, we maken een begin door wat heen en weer te mailen, de rekening wordt betaald en we gaan aan de slag. Als cliënt koop je niet een of ander zelfhulpboek of een module waarin je stappen doorloopt. Nee, je gaat schrijven, over jezelf. Eerst een beetje oppervlakkig en dan steeds dieper, tot we belanden in de diepste krochten van je ziel. Dat alles gaat in het volste vertrouwen van zowel de cliënt als van mij. Vanuit de diepte kruip je weer naar de oppervlakte, meestal veranderd en als nieuw. Maar daar gaat het nu nog even niet om.

Vertrouwen is in de hele samenleving

Het gaat om dat vertrouwen dat je niet alleen overal op het internet ziet, maar in de hele samenleving. De meeste mensen gaan ervan uit dat een ander woord houdt, geheimen bewaart, op tijd betaald en beloften nakomt. En dat is best een mooi gegeven, zeker als je ziet in wat voor een verziekte wereld van vastgelopen systemen we zo langzamerhand terecht zijn gekomen. Het is vaak niet de mens met wie we zaken doen die de zaak tot een ramp laat exploderen, maar het systeem.

Verouderde systemen of vergeefse systemen?

Daar gaat mijn innerlijk systeem altijd even op tilt, want het gaat niet om letterlijk vastgelopen raderen in machines of lege tanks waar brandstof in zou moeten zitten om de boel te laten draaien. Het zijn systemen waar we als mensen op hebben vertrouwd, die door mensen zijn bedacht. Ze zouden ons helpen onze problemen op te lossen, sneller tot productie te komen, geld besparen en wat niet al meer. In de geestelijke gezondheidszorg leidt dat nog iedere dag tot drama’s die hun weerga niet kennen, maar daar zal ik je nu ook niet mee lastigvallen.

Vertrouwen als scheppende kracht

Terug naar het vertrouwen. Dat is niet alleen iets dat je op hoop van zegen maar laat bestaan omdat het anders toch wel heel vermoeiend leven wordt. Nee, het is een hele grote kracht die in beweging is. Niet iets stilstaands dat ervoor zorgt dat je geen kritische vragen stelt of enorm gaat zeuren voordat je iets besluit. Het is een scheppende kracht die hele systemen omver kan gooien, daarvan ben ik overtuigd.

In de schrijftrajecten zie ik het gebeuren. Als gevolg van de openheid en het vertrouwen is er een wederzijdse inzet om het probleem op te lossen. Wat dat probleem ook moge zijn, maar meestal is dat natuurlijk van psychische aard. Het vertrouwen zorgt voor frequentie, concentratie en echte bezinning op zichzelf. Het is veilig en er wordt niet over je geoordeeld. Er is ruimte om tot verandering te komen die vaak heel lang op zich heeft laten wachten. Meestal als gevolg van angst en… wantrouwen.

Dan ziet opeens alles er weer anders uit. Het straalt alle kanten op en je snapt hem: er gaat nog veel meer veranderen.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.