Hoezo doet schrijven wonderen voor lichaam en geest?

Over wat voor soort schrijven hebben we het? Want er zijn ontelbaar verschillende soorten, manieren, stijlen, genres, en hoe je ze ook wilt noemen, waarin je kunt schrijven. Denk aan de vorm zoals een artikel, een gedicht, een roman of een kort verhaal. Of een dagboek, een brief, een katte(n)belletje. Het schrijven waar het hier bij Mindful Analysis om gaat is schrijven over jezelf in de vorm én met als resultaat een diepgaand zelfonderzoek. Klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet.

Schrijven over jezelf

Goed, je schrijft over jezelf. Niet als buitenstaander, maar van binnenuit. Voor een Mindful Analysis-traject kies je als je ergens mee zit. Als je voor keuzes staat, als je in de problemen zit met jezelf of anderen of allebei, of gewoon: als je het niet meer weet. Dan kun je wel gaan beschrijven wat er buiten jou allemaal gebeurt, maar het blijft jouw omgeving en dus ook jouw interpretatie van wat er speelt. Dus je kunt maar beter snel naar binnen gaan en onderzoeken wat zich daar allemaal bevindt. Gevoelens, emoties, ideeën over hoe het leven zou moeten zijn en teleurstelling over wat het is geworden. Want laten we eerlijk zijn, daar gaat het in essentie toch meestal om…

Succes, geluk en liefde

En gaan we daar met een flitsend stappenplan iets aan veranderen? Stellen we je focus bij en gaan we voor het succes, het optimale geluk, en de eeuwigdurende liefde? Helaas, dat is nu net niet wat het leven van je vraagt. Waarom zou het ook? Als dat zo zou zijn, dan zou er in het leven toch voor iedereen de mogelijkheid kunnen en moeten zijn om dat walhalla te bereiken? Laten we het niet ingewikkelder maken dan het is. Als je goed kijkt en voelt, dan zadelt het leven je op met vragen, met spanningen, met soms onoplosbare problemen. Die zich meestal weer blijken op te lossen. Op vragen komen antwoorden. Spanningen verdwijnen. Er zit in ieder geval een ritme in, want alles komt ook telkens weer terug, zij het in een ander jasje, met een ander kleurtje en een andere lading.

Ritme

Schrijvend over jezelf ontdek je wat het ritme van al die dingen in jouw leven is. En je ziet de vorm en de inhoud, de achtergrond en oorsprong van de vragen, spanningen en problemen. Misschien ontdek je zelfs een systeem, een telkens terugkerend mechanisme dat je iedere keer weer inzet of volgt. Met iedere keer ook weer hetzelfde resultaat (in een ander jasje, kleurtje etc.). Moet je dat overboord gooien, ertegen vechten, het elimineren?

Welnee.

Wat dan wel?

Geloof het of niet, maar het antwoord op die vraag dient zich tijdens het schrijven aan.

Een Mindful Analysis-traject duurt slechts een week waarin je dagelijks over jezelf schrijft. Alles verloopt via e-mail, eenvoudig en overzichtelijk.

Contact

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.