Is Mindful Analysis hetzelfde als in je dagboek schrijven?

Als ik ergens uitleg wat Mindful Analysis is, dan is er altijd wel iemand die de vraag stelt of het net zoiets als in je dagboek schrijven is. Niet zo gek want iedere dag schrijven is toch echt zoiets als in een dagboek schrijven, of je dat nu in de computer doet of in een schriftje (of iets dergelijks). Een groot verschil is dat niemand je vragen stelt over wat je in je dagboek schrijft.

Dagboek met een slotje

Een dagboek is bedoeld voor jezelf, misschien heb je zelfs nog een hele ouderwetse met een slotje erop. In ieder geval is een dagboek strikt privé en persoonlijk, de plek waar je eerlijk kunt zijn en waar je je geheimen kwijt kunt. Tegenwoordig wordt een dagboek bijhouden ook aangeraden door coaches en therapeuten omdat het zin heeft om je gedachten en gevoelens te registreren voor onder meer sterkere bewustwording daarvan.

Soorten schrijven

En daar zakt het wat meer romantische dagboekschrijven wat meer naar de achtergrond. Nog niet eens omdat die coach of therapeut meeleest, want dat is niet de bedoeling.
Mindful Analysis zit ergens in het midden van deze twee soorten schrijven. Ja, je schrijft iedere dag, ook over je geheimen (misschien juist over je geheimen) en ja, het gaat over gevoelens en gedachten en dus ook bewustwording. En de Mindful Analysis leest wat je schrijft, want je schrijft het aan haar of hem.

De diepte in

In het midden is er de vraagstelling over wat je schrijft. Die is niet kritisch of iets als een toetsing, nee, het zijn vragen die je in eerste instantie de diepte in laten gaan. Nog meer in jezelf, misschien in je geheime leven, in je lichaam ook waar je dingen voelt. Het is net even dat duwtje dat je nodig hebt om te kunnen schrijven waar je anders nog net niet bij kunt.

In een week je hele leven doornemen

En je hebt de tijd want het gaat niet allemaal in één keer, je hoeft niet te haasten. Je kunt uren, zo niet dagen nadenken over je antwoorden. Of gewoon wachten tot je zin en behoefte hebt om de vragen te beantwoorden. We hebben ontdekt dat dit meestal sneller is dan je denkt, vandaar dat we zo’n Mindful Analysis-traject ook slechts een week laten duren. Met een week dagelijks schrijven kun je je hele leven doornemen, geloof het of niet.

Antwoord op je vraag

Het resultaat is een dagboek van een week, met een begin en een eind. Beginnend met een vraag, eindigend met een antwoord.
Jouw antwoord op je eigen vraag.

Speelt er in jouw leven iets waar je snel helderheid over wilt? Wees welkom.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.