Hou je eigen taal in ere – de ziekte van de eenheidsworst der psychologische taal

Hoe meer mensen ik spreek en hoe meer teksten van cliënten ik lees, des te meer wordt me duidelijk hoezeer sommigen de taal van de coach of psycholoog volgen. Ze beschrijven zichzelf in termen afkomstig uit psychologisch en psychotherapeutisch jargon. ‘Ik ben depressief’ ‘Ik lijd aan bindingsangst’ ‘Ik ben onveilig gehecht’ – om het maar even in een bepaalde hoek te gooien.

De taal van de professional

Als je jezelf definieert in de taal van de professional, dan lijkt het alsof je weet waar het over gaat. Omdat je er vanuit gaat dat die professional dat ook weet. Maar het zijn allemaal termen die hooguit verwijzen naar iets wat zou kunnen bestaan. En als het al bestaat, dan is dat voor ieder individu in een andere vorm.

‘Rouwproces’

Denk maar het woordje ‘rouwproces’ waarmee wordt gesuggereerd dat het een vaststaande opeenvolging van toestanden is, met een begin en een eind. Niet gek om dat te geloven want er is menig boek over geschreven. Net zoals over al die andere psychische verschijnselen en fenomenen zoals ‘depressie’, ‘burnout’ en ’trauma’. Ik zet ze met opzet tussen aanhalingstekens omdat het al te gemakkelijke gebruik ervan voorbij gaat aan de individuele beleving en ervaring van de cliënt. Van jou misschien.

Zelfkennis

Interesse en belangstelling voor je eigen psychische gesteldheid is al een stap op weg naar inzicht, heling en genezing. Niet dat je ‘normaal’ (ja ja, ook tussen aanhalingstekens geplaatst) moet worden. Gerichte, oordeelloze aandacht voor wat zich innerlijk in je afspeelt is iets anders dan er een naampje aan geven. Je komt dichter bij ware zelfkennis in plaats van er steeds verder van verwijderd.

Posttraumatische stress

Want laten we wel wezen: als je lijdt aan wat in psychologische termen ‘depressie’, ‘burnout’ of bijvoorbeeld ‘posttraumatische stress’ genoemd wordt, dan is de gemene deler dat er een grote afstand bestaat tussen wie je bent en wie je denkt te moeten zijn. Die afstand opheffen is misschien überhaupt wel de belangrijkste opdracht in een mensenleven…

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.