Meten en Mindfulness, de non-combi van de moderne zoekende ziel

Er zijn rare dingen gaande dezer dagen, en dit is er eentje van.
Aan de ene kant moet alles gemeten worden, anders lijkt het niet te bestaan.
Anderzijds moet alles losgelaten worden om te ontdekken dat een groot deel van ons gedoe eigenlijk helemaal niet bestaat.
Kun je het nog volgen?

Beïnvloeding van je hersenfuncties

Iedereen doet aan mindfulness of yoga, echt iedereen. Het is zelfs verplichte kost op in het onderwijs en bij defensie en iedere peut of coach zal het je aanraden: moet je eens doen, je zult zien hoe prettig het is. Loslaten is dan uiteindelijk het toverwoord. Als gevolg van beïnvloeding van je hersenfuncties, want dat is wat er gebeurt, heb je minder last van stress en gepieker en in het beste geval zie je de boel als geheel wat helderder en is je concentratie beter waardoor je ook betere beslissingen kunt nemen.

Lekker in bed met z’n tweeën

Heeft allemaal niets met cijfers te maken, afgezien van de enorme bakken geld die ermee worden verdiend. Terwijl je ook gewoon in je eigen tijd, op je eigen bank, gratis en voor niets kunt loslaten. Of gewoon lekker in bed, liefst met z’n tweeën – oh nee, dat is natuurlijk vaak ook het probleem…

Meten en tellen van alles

Het gaat dus om jezelf voelen, observeren, ervaren en spanningen laten gaan. Tegelijkertijd is iedereen druk bezig met het meten en tellen van alles. Gewicht en calorieën deden we al, maar nu zijn het ook hartslag, bloeddruk, vetpercentage, BMI, lengte, breedte en zelfs de stappen die je op een dag zet. Dat je jezelf mag feliciteren als je er 10.000 op een dag zet, dat werk. Wat die cijfers zeggen, doet er niet zoveel toe. Als je er even over nadenkt zeggen cijfers hoogstens dat ze zelf hoog of laag zijn, maar wat ze je over jezelf vertellen, hangt even wat iets meer dan alleen wat nummertjes af.

Ik bedoel, als je honderd kilo weegt, en dat is best een hoog getal, dan kun je zelf zeggen dat het een normaal gewicht is voor je lengte, of dat het allemaal komt door je schildklier of dat het jou verder ook niets zegt en niets uitmaakt. Maar meten zul je.

De ultieme maakbaarheidsbezigheid

Het is een overconcentratie op het eigen welzijn, zoveel is wel duidelijk. Een instrumentalisering van je eigen lichaam en geest, de ultieme maakbaarheidsbezigheid. En het allerergst is nog dat niemand eigenlijk meer weet waarom. Want doe je het om beter te werken, om rijker te worden, om te winnen, om meer liefde en aandacht te krijgen, om je zelfvertrouwen op te krikken, om je frustraties en onzekerheden te verbloemen, je angsten en verdriet eronder te houden, … om gelukkig te zijn?

Niet

Dan is het onthouden van een ding in ieder geval aan te raden: loslaten en vastleggen gaan niet samen, zeker niet als het gaat om spanningen & cijfertjes op computerschermpjes.

Gaat niet.

 

 

 

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.