Meer zzp’ers. En niemand die er iets van begrijpt, aldus de Kamer van Koophandel

Wat gek dat er toch nog steeds meer zelfstandigen bijkomen ondanks de nieuwe regels en de uitschrijvingen van vorig jaar!

Die verwondering spreekt uit de berichten over de aantallen nieuwe zzp’rs die zich hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Alsof het alleen om geld en anderen-die-het-niet-redden gaat. Nee, het gaat nog steeds over hetzelfde: dat heel veel mensen ervan dromen om zelfstandig te zijn, om zich op hun eigen manier te ontwikkelen en hun eigen tijd in te delen.

Een onbegrijpelijk systeem

Drie argumenten, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Ieder zijn eigen verhaal. Zelfstandig willen werken is ook nog steeds dezelfde reactie op datgene wat de meesten wel hebben meegemaakt: werken in loondienst, voor een bedrijf of organisatie, of voor de overheid. Het er als individu niet toe doen, onderdeel zijn van een onbegrijpelijk systeem, niet goed weten wat je eigenlijk waarom en voor wie doet. En datgene wat je moet doen druist in tegen wat je hebt geleerd en houdt je creativiteit er flink onder.

Het gezinsvervangend tehuis

Opgesloten in de maalstroom van de werkweek houden mensen het lang vol en het opgenomen zijn in die organisatie geeft ook wel een gevoel van ‘ergens bijhoren’. Sterker nog, in veel gevallen van een ‘gezinsvervangend tehuis’ (geen wonder dat veel van die vage dingen zoals familieopstellingen worden omgezet in organisatieopstellingen: dezelfde emotionele dynamieken spelen er een rol). Allemaal menselijk, al te menselijk, zullen we maar zeggen. Toch, als het te vervreemdend werkt, en je op een dag niet meer weet wie je ziet als je in de spiegel kijkt, dan is het tijd om bij jezelf te rade te gaan. Hoe wil ik wel leven? Wat wil ik wel doen?

Andere krachten

Dat dit over het algemeen niet uitmondt in een egocentrisch selfkicken is een mooi bewijs dat het allemaal nog best wel goed kan komen met die mensheid. Veel zzp’ers willen juist iets doen dat iets betekent, voor de ander. Een andere richting geven aan gemechaniseerde en materialistische wereld. Doordringen tot andere krachten dan alleen de macht van het geld. Anders met tijd omgaan, uitvinden dat af en toe niets doen tot vernieuwing en innovatie kan leiden. Leren.

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Het wordt tijd dat de Kamer van Koophandel, die zich zo lief verwondert, eens een onderzoekje gaat doen naar de werkelijke argumenten en ontwikkelingen in het zzp’ersschap en dat nog voor de verkiezingen publiceert. Dan krijg je als zzp’er ook waar voor je geld, want een jaarlijks bedrag betalen voor een inschrijving is toch eigenlijk ook van de zotte.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.