Hoe kijk je naar je eigen levenspad?

We doen niet anders, betoogt psychotherapeut Paul Verhaeghe zijn boek Intimiteit waarin hij vooral benadrukt hoe ‘we met z’n allen’ steeds meer een eenheidsworst beginnen te worden als gevolg van social media. Terwijl we zelf denken dat we lekker uniek en individualistisch bezig zijn. Daar zit wat in, maar de mens is niet helemaal gek, en zal zich juist blijven onderscheiden van kuddedieren – dit laatste bedoel ik vriendelijk.

Je pad

Er lijkt juist een enorme behoefte te bestaan om zichzelf met een scherpe blik te bekijken, om juist niet af te glijden in massagedrag en om, zoals dat zo mooi heet, het eigen pad te bewandelen. Daarom doen mensen ook een beroep op coaching en therapie. Maar hoe vind je uit wat dat pad is? Of bestaat dat eigenlijk gewoon niet, en is het toch weer een van die metaforen geworden die de plank volledig misslaan?

Plaatjes maken en delen

Hoe dan ook, je blik wordt aardig vertroebeld door die social media, dat wel. Je zelfbeleving ook, als je niet uitkijkt. Als daar nog iets van over is want als je alles doet om er een plaatje van te maken en te ‘delen’, dan heb je niet echt veel zelfbelevingstalent nodig. Alles is dan buitenkant, kortstondig, voor de kijker die ook niet alle tijd voor je heeft omdat die zelf weer wat op Facebook moet posten etc.

Stel jezelf eens wat vragen

Ik lijk Paul Verhaeghe wel. Dus daar houden we mee op want mopperen is voor oude mannen. Het ging om dat kijken met andere ogen. Dat doe je door je leven interessanter te maken en er vragen over te stellen. Waarom doe je wat je doet? Hoe gaat het met je liefdesleven? Ben je wel lief genoeg voor je vrienden? Ben je op de goede weg? Waarnaartoe? Hoe kijk je terug? Heb je er vrede mee, waar blijf je veel te lang in hangen? In Mindful Analysis kan het over dit alles gaan, zoveel je maar wilt.

Eeuwig leven

Een laagje dieper kan ook geen kwaad. Hoe voel je je en hoe komt dat? Hou je je nog wel eens bezig met vragen over goed en kwaad? Denk je wel eens langer dan drie seconden na over iets wat je ziet, hoort, ruikt? Kijk je wel eens goed naar de lucht en wat leert die je? Wat beteken je voor de ander, en wat de ander voor jou? Heb je het eeuwige leven of valt dat wel mee?

Voel je je vrij of bedreigd? Word je blij en opgewonden van het idee dat je leeft of weet je niet wat ik daarmee bedoel?

Heel veel vragen en al schrijvend in Mindful Analysis kom je tot de meest verrassende antwoorden.

Wakker blijven

Paul Verhaeghe heeft in een opzicht in ieder geval wel gelijk. Als we werkelijk eenheidsworsten worden als of van wat dan ook, dan zijn we reddeloos verloren. En zolang je in je telefoon kijkt, zie je niet wat er in het echt gebeurt, in jouw omgeving, op jouw ‘pad’. En dat kun je maar beter wel goed in de gaten houden. Beetje wakker blijven dus.

Interesse in een Mindful Analysis-traject, dat wil zeggen een week lang dagelijks in alle rust schrijven en in jezelf afdalen?

Een MA-traject kost € 295,- en deze vorm van online hulpverlening wordt over het algemeen grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. We kennen geen wachttijden, dus je kunt meteen beginnen. Wees welkom.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.