Als dit je enige leven is, waarom doe je dan wat je doet?

Nee, dit wordt niet een verhaal over succes, roem en rijkdom, ook al lijkt dat rijtje wel het hoogst haalbare als je alles mag geloven wat je voorbij ziet komen. Iedereen lijkt ernaar te streven, en er valt met de juiste stappenplannen naar succes op zichzelf al succes, roem en rijkdom te vergaren. Dat het niet gelukkig maakt weten we ook allemaal, dus waarom nog langer water naar de zee dragen?

Stappenplan naar succes

Ook op een ander niveau is het de moeite waard om je af te vragen waarom je doet wat je doet. Helemaal omdat ‘we’ er zozeer in geloven dat we maar een leven hebben, dit leven. En toch doe je allemaal dingen niet je niet wilt, die je eigenlijk niet kunt en waar je in ieder geval niet gelukkig van wordt. Hoe komt dat toch? Net als de stappenplannen naar succes zijn hier ook hapklare verklaringen te over voor, om te beginnen die uit de hoek van de breinmaffia en doe eens een gok: de hormonenkenners.

Hoe haal ik uit het leven wat erin zit?

Als je daar even goed over nadenkt, dan valt er toch een groot gat. Want de zogenaamde antwoorden zijn wel te googelen, maar je ziet er eigenlijk niets van terug in het dagelijks leven. Er wordt een boel overgeslagen, waarschijnlijk omdat de opdracht ‘uit het leven te halen wat erin zit’ al ingewikkeld en ondoenlijk genoeg is. Niemand haalt het, niemand redt het, het is tot mislukken gedoemd.

Denk hem eens weg, die ‘succesvolle’ toekomst…

En dat is helemaal niet erg! Want denk het allemaal maar eens weg, dat streven naar succes, die frustratie omdat je nog niet rijk genoeg bent, dat rotgevoel omdat je niet de hoogst haalbare opleiding hebt gedaan (dat schijnt ook een pronkelement te zijn, niet vanwege de inhoud, maar vanwege de ‘succesvolle’ toekomst). Weet je hoe je dat doet, dat wegdenken? Door de dingen in het licht van de eeuwigheid te zien.

Van wie is de tijd?

Eeuwigheid dus. Oneindig veel tijd voor jou, oneindig veel tijd na jou. Misschien boven en onder je ook. Want wat is tijd eigenlijk, en houdt jouw tijd echt op als je er niet meer bent? Of is het jouw tijd helemaal niet, maar is het de tijd van iedereen, of van niemand? Misschien kun je de tijd wegdenken en dan ben je opeens in het nu. Ai… dat is ook al zo’n leeg begrip geworden, dat ‘nu’, helemaal in combinatie met ‘hier’ – dat hier en nu.

We maken elkaar allemaal gek

En dat is nu juist wat er dan gebeurt, als je zo’n gedachtenexperiment doet. Het wordt meteen een gevoelensexperiment en een betekenisexperiment. Je hoeft er niet voor op yoga, je hoeft er ook geen mindfulness voor te doen, noch pilletjes voor te slikken. Gewoon heel eventjes maar beseffen dat we het onszelf en elkaar allemaal aanpraten, en dat we elkaar er gek mee maken. Want als je iemand vraagt of hij of zij gelukkig is, dan zal het antwoord niet zijn: ‘Omdat ik rijk, beroemd en succesvol ben.’

Rust, stilte, leegte…

Nee, als iemand gelukkig is dan is dat omdat hij of zij weet wat het is om echte, intense rust te voelen. Rust, stilte, leegte. En over tijd gesproken, dat hoeft helemaal niet lang te duren.

En laten we de liefde niet vergeten!

Een MA-traject kost € 295,- en deze vorm van online hulpverlening wordt over het algemeen grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. We kennen geen wachttijden, dus je kunt meteen beginnen. Wees welkom.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.