Is er nog een ander soort bewustzijn, een andere werkelijkheid?

Meer dan ik voor mogelijk hield zijn mensen bezig met ‘het andere’. Met invloeden van buitenaf, krachten uit het universum, bijna een soort tovenarij. Je hoort het wel eens, dat iemand ‘iets doorkreeg’ en dan bedoelde hij niet dat hij iets snapte, nee, er kwam een boodschap van buitenaf of bovenaf in hem binnen. Als een enveloppe op de deurmat in je hoofd.

Zweefcoaches

Om kriegelig van de worden, zeker. Want de werkelijkheid is al erg genoeg, wat moeten we met van die verwarrende vaagheden? Kennelijk zijn ze nodig, en niet alleen volgens zweefcoaches en kruidenvrouwtjes, ook in het zogenaamd serieuze, zeg: zakenleven, vliegen dergelijke zinnen en uitspraken in de rondte. Iedereen is op zoek naar ‘zichzelf’ en het juiste ‘pad’.

Onttovering

De ratio voldoet niet meer. Empirie is niet voldoende. Zette de onttovering van de wereld in de zeventiende eeuw in, nu lijkt het soms alsof men niet anders dan betoverd wil worden. Want zoals gezegd, de werkelijkheid is al erg genoeg. De veilige, keurig opgezette rationele maatschappij die gewoon draait op geld dat ook weer op een ‘logische’ manier wordt gecirculeerd en verdeeld, ligt onder vuur, soms letterlijk.

Schuld- en schaamtegevoelens

En dat is niet sinds Trump, dat is al jaren aan de gang. Niet in de laatste plaats door de zelfoverschatting van diezelfde maatschappij en het halsstarrige geloof in maakbaarheid. Je moet zelf zorgen voor je geluk, je succes en het welslagen van je leven. En als je dat niet lukt, dan is het je eigen schuld. We zeggen het nog maar eens, want met die gedachte lopen nog steeds heel veel mensen rond. Met alle schuld- en schaamtegevoelens van dien, want wie is er nou echt gelukkig, succesvol en geslaagd? Niemand.

Levenseindepilletje

Maar je denkt wel dat dat moet. En wel zo snel mogelijk, want straks ben je dement en dan is het te laat. Vreemd ook dat er niet nagedacht wordt over die hele lange tijd nadat je jezelf gemaakt moet hebben, en wat je dan eigenlijk gaat doen, maar dat terzijde. Hoewel: dat is ook al bedacht, want dan kun je gewoon een levenseindepilletje nemen en is alles al met al prima onder controle gebleven.

Zoeken naar iets warms

Terug naar de toverwens. Die komt voort uit een verlangen naar iets anders, iets van liefde en wijze boodschappen, iets van overgave en troost, iets van zorgeloosheid en veiligheid. En waarom ook niet? Het is ook een zoeken naar iets warms, iets van betekenis, redenen waarom je eigenlijk doet wat je doet. Het kan je bewustzijn vergroten, verbreden en verdiepen en als dat ertoe leidt dat je wat rustiger in het leven staat, dan is er niets aan de hand.

Maar als je gelooft dat je met behulp van de hogere machten de boel alsnog onder controle kunt krijgen, dan beginnen we weer van voren af aan.

En zo draait alles weer om de juiste intentie…

 

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.