En als het nou niet lukt om gelukkig en succesvol te zijn, wat dan?

Het begint menigeen te dagen, dat die verwachtingen en pushy stappenplannen om gelukkig en succesvol te worden niet helemaal werken. Sterker nog, dat ze averechts kunnen uitpakken en niet zo’n beetje ook. Psychotherapeuten als Paul Verhaeghe en psychiaters als Dirk de Wachter en Bram Bakker roepen het al veel langer, ieder verwijzend naar andere oorzaken en aanleidingen, en in ieder geval naar de gevolgen van al die NLP-achtige maakbaarheidssuccesformules.

Hooggestemde verwachtingen van het leven

Burnout, depressie en eenzaamheid, om maar de belangrijkste drie gevolgen op alfabet te noemen. Alle drie beginnen ze met verwachtingen, hooggestemde verwachtingen van het leven. Die zijn natuurlijk heel gezond want hoop doet leven, maar hoop is wel net even iets anders dan een dwangmatige krakende-kaken-op-elkaar-verbetenheid om in godsnaam die hoge idealen van bijna goddelijke proporties te bereiken.

Prachtige plannen die je niet uitvoert

En wat als dat nou niet lukt? Als je op je veertigste eigenlijk nog steeds niet weet wat je wilt, je iedere dag tamelijk ongelukkig in je relatie zit, of telkens maar tegen diezelfde spreekwoordelijke boom of muur aanloopt? Als je prachtige plannen hebt, maar ze niet uitvoert? Of je plannen wel uitvoert, maar altijd met een ongewenst resultaat? Dan moet je in ieder geval die eisen van geluk en succesvol worden van je af schudden en ja… wat dan?

Mislukt

Dan zit je nog met die lamlendigheid, die wanhoop of die diepe teleurstelling. En al die anderen hebben het wel voor elkaar. Want ja, dat heb je intussen geleerd, dat hele arsenaal van begrippen dat bij MISLUKKEN hoort. Oké, een beetje overdreven is het wel om dit zo algemeen te stellen, maar je moet ze de kost geven…

Interessant is om eens bij jezelf na te gaan waar het bij jou persoonlijk allemaal is begonnen.

  • Waar hoopte je op en waar was dat op gebaseerd?
  • Door wie werd goedgekeurd welke eisen je aan jezelf en anderen stelt?
  • Voor wie doe je het eigenlijk allemaal?
  • Wiens goedkeuring wil je waarvoor?
  • Aan wie zou je uiteindelijk dat geluk en succes willen opdragen?

Niets is wat het lijkt

Dit soort vragen – er zijn er duizenden – laten je zien dat er andere dimensies zijn, verzonken herkomsten, achterhaalde opvattingen, nieuwe richtingen, oplichtende horizonten en vooral: dat niets is wat het lijkt en vooral niet datgene wat allerlei elkaar napraters je willen doen denken dat het is.

Op weg naar…

Het is vooral jouw leven, waarnemen en gevoel (en dat van de belangrijke anderen om je heen) die bepalen wie je bent en waar je staat. En nee, dan is het niet ‘goed’. Daar gaat het helemaal niet om. Wel kun je er alle kanten mee op, vooral ook in je verbeelding, je denkkracht en inventiviteit. Op weg naar het goede dan?

Nou, vooruit.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.