Depressie gaat ergens over, er is altijd een verhaal dat aandacht behoeft

Depressief zijn is verschrikkelijk. Vooral omdat het zo vereenzamend werkt. Je wilt er niet teveel over praten, maar gezellige verhalen heb je ook niet. Je weet dat de norm is (laten we eerlijk zijn): je moet sterk en positief zijn. In onze maatschappij is niet veel ruimte en begrip voor het lijden. Zeker ook omdat de indruk wordt gewekt dat alles zomaar hopsakee kan worden opgelost. Lijden is zwak, niet nodig en ook een beetje irritant. Want als het er echt is, wat moet je er dan aan doen?

Harddrugs

Depressief zijn is niet zomaar met een pilletje te verhelpen, sterker nog – hoe vaak moet dit nog worden aangetoond – antidepressiva doen van alles, maar niet de depressie weghalen. Niettemin worden er onvoorstelbare hoeveelheden van deze harddrugs voorgeschreven aan mensen die de diagnose ‘depressie’ krijgen. Na een kort gesprek met de arts, meestal. En nog even afgezien van de desastreuze gevolgen van de medicijnen, je kunt je ook afvragen waarom die depressie eigenlijk zo snel opgelost moet worden.

Ongemerkt ingesleten dingen

Natuurlijk, omdat je er zwaar onder lijdt, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar die depressie gaat altijd ergens over, die komt niet zomaar uit de lucht vallen. Meestal is die het gevolg van het veronachtzamen van dingen die echt aandacht nodig hebben, waar je echt over moet praten, waarover je op wat voor manier dan ook moet communiceren. Dingen die er ongemerkt zijn ingesleten, zoals het uitstellen van rouw (waarover dan ook), het uitstellen van keuzes (waardoor je werkelijk vastloopt), het niet uiten van zorgen, twijfels en gevoelens tegenover mensen die belangrijk voor je zijn. Het maar doorgaan, doorgaan, doorgaan…

Het leven is geen project

Je kunt dus beter even de tijd nemen om echt goed en met zorg te kijken naar wat er speelt. En naar wat er heeft gespeeld dat echt gerichte aandacht behoeft. Het leven is geen project dat je even probleemloos afdraait als je maar je best doet. Nee, het is een gecompliceerde toestand, elke dag weer. Over het algemeen komen we er wel zonder kleerscheuren doorheen, maar ingrijpende, schokkende en alles veranderende gebeurtenissen vragen vaak nog jarenlang om aandacht, iedere keer weer anders, iedere keer weer opnieuw.

Schrijven helpt, daar weten wij hier alles van. Maar je kunt ook eens tegen een speciaal iemand zeggen:

‘Ga zitten want ik wil eens met je praten.’

 

Comments
  • Cora
    Beantwoorden

    luisterend naar een diep in je “weten” (waar komt dat vandaan en laat het je leiden tot…?) slaat de balans toch door en kies je voor……terwijl het zo van minimaal aanwezig lijkt en toch waardevoller blijkt als je er maar heel goed naar kijkt……heeft toch te maken met liefde en trouw …..wat al bijna op het eind van je leven steeds duidelijker wordt en werkelijkheid

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.