… en hoe je niet meer hoeft te wachten tot je aan de beurt bent voor geestelijke hulp

We leven in een wereld waarin het nog niet eens zo heel lang normaal is dat je met iemand gaat praten als je last hebt van psychische problemen. Dit suggereert dat je dat ook echt kunt doen, met iemand gaan praten als je daar behoefte aan hebt, met een professional dus. Als je google mag geloven dan wemelt het van de coaches en (psycho)therapeuten, dus zo moeilijk moet het niet zijn. Helaas is dat wel het geval, want hoe weet je of iemand goed is? En dan heb je het nog niet eens over geld, zeker niet als je echt omhoog zit met je problemen.

Hulp nodig? Eerst wachten

De reguliere weg is via de huisarts en vervolgens naar de GGZ. Daar kiezen veel mensen ook in eerste instantie voor, want dat moet toch wel deugen? Of dat inderdaad zo is, is een vraag die jij dan nog lang niet kunt beantwoorden, want je moet eerst wachten. Je staat op een wachtlijst, en de komende maanden zijn er eerst nog een boel andere mensen die hulp nodig hebben. Dus daar zit je met je probleem, je angst, je verdriet en/of verwarring, die er – dat voel je aan je water – niet minder op wordt.

En dan weer wachten

Er is nog een soort heilig geloof in de reguliere weg die ervoor zorgt dat je je schrap zet en gaat wachten. Intussen zoek je wat op internet en vertel je anderen dat je iets aan je zorgen en problemen gaat doen. En dan, na maanden wachten, ben je eindelijk aan de beurt. Voor een intakegesprek waarin je ook nog eens allerlei lijsten moet invullen en je maar mondjesmaat je verhaal kwijt kunt. En dan moet je weer wachten tot de juiste hulpverlener voor jouw diagnose plaats heeft.

Waar is die ouderwetse praatpeut gebleven? Zo iemand die de tijd nam om naar je te luisteren?

Intussen heb je wel dat onderzoek gelezen dat luisteren helpt. Echt. Vaak beter dan wat dan ook.

Gewoon, via internet

Gelukkig kan internet nog iets meer mogelijk maken dan informatie verspreiden en lijstjes coaches en therapeuten presenteren. Via internet kunnen we communiceren, dus ook hulp verlenen. Het is mogelijk om direct een bericht te sturen en te beginnen met een traject dat puur en alleen om jouw problematiek en vragen gaat. Zonder lijsten, zonder dat je hoeft te wachten, zonder dat je een plakker op je hoofd krijgt waarop ‘depressie’, ‘borderline’ of ‘verslaafd’ staat. Niets van dat al. Luisteren is omgezet in lezen en de juiste vragen stellen en je wordt op deskundige wijze door je verhaal heen geloodst waarin je dingen tegenkomt die je nog niet wist. En die je wel verder helpen.

Je kunt er snel weer tegenaan

En dat is de Therapierevolutie. Alles is anders, sneller, makkelijker en meer to the point. En dat doet goed, meteen al, dat voel je. Je schrijft alles wat je maar wilt, dat lucht op. De vragen zetten je aan het denken en je gaat weer schrijven. Je ontdekt hoe je denkt, wat je echt voelt en waar de spanningen vandaan komen. Je wordt ook steeds rustiger en begint langzaam maar zeker te zien waar het naartoe moet, wat je zelf kunt doen en zeggen om dingen te veranderen. Je krijgt meer zelfvertrouwen en zelfkennis en je kunt er weer tegenaan.

Binnen een week. Want we zijn er iedere dag voor je, om je teksten te lezen, en om de juiste vragen te stellen. Je hoeft nergens op te wachten en je hoeft ook nergens naartoe.

Je kunt nu beginnen.

Eerst nog wat vragen?

 

 

 

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.