ChatGPT en Mindful Analyis – Friends forever?

Stel, je hebt je aangemeld voor een Mindful Analysis-traject. Dat betekent dat je afspreekt dat je een week lang dagelijks schrijft. Over jezelf, over wat er speelt, over waar je mee zit en wat je je in het leven afvraagt. De vragen die je krijgt naar aanleiding van je teksten helpen je verder. Als het goed is stimuleren en motiveren ze je om verder te schrijven en op die manier dieper in jezelf af te dalen.

Als je er bijvoorbeeld steeds meer tegenop ziet om naar je werk te gaan, onderzoek je schrijvend uit hoe dat komt. En dat niet alleen, als het goed is weet je aan het einde van die schrijfweek wat je wel wilt gaan doen.

Of je hebt relatieproblemen waar je maar niet uitkomt. De vragen van de Mindful Analyst geven je de ruimte om precies na te gaan, en vooral te voelen, wat er scheelt. En als het goed is, heb je aan het eind van de week meer duidelijkheid over wat je eraan kunt doen.

Psychische klachten zijn schrijvend ook te verhelpen. Je wordt geholpen om uit te vinden waar de oorsprong ervan ligt en de Mindful Analyst kan diverse therapievormen inzetten om je klachten te verminderen en zelfs te doen verdwijnen. Of het nu om angst, depressie of andere pijnlijke zaken gaat.

Goed, stel je zit in zo’n schrijfweek en op een dag denk je: ik heb even geen tijd om te schrijven. Kan ChatGPT je dan helpen? We hebben het even uitgeprobeerd en ChatGPT doet precies wat het moet doen (en wat heel internet zonder interactie doet): je vertellen wat je moet doen. Inclusief reclame voor bepaalde instanties. Plus ChatGPT legt je uit wat je klachten zo ongeveer wel zullen zijn. Alles wat je in het betere zelfhulpboek ook vindt.

Maar nee, voor jou schrijven wat er in jou omgaat, dat doet ChatGPT niet. Gelukkig maar. Want je kunt jezelf in moeilijke tijden eigenlijk geen groter cadeau geven dan de tijd en ruimte om je eigen woorden en zinnen te maken die uitdrukken wat jij voelt. Want niemand anders kan dat voelen en niemand anders kan het zo verwoorden als jijzelf.

En stel dat je een stuk hebt geschreven en je denkt: misschien kan ik het laten verbeteren door ChatGPT… moet je dat dan doen? Probeer het uit en je zult ontdekken dat er niet meer die puur individuele expressie van jouw puur individuele ervaring staat.

Kortom: schrijf zelf (en wees welkom als je hulp nodig hebt)

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.