I want to break free! Als je vastzit in je relatie

Vastzitten in je relatie. Het klinkt eenvoudig, maar is zo gecompliceerd als wat. Om te beginnen kun je niet objectief nadenken over je eigen relatie. Je kunt het niet van een afstandje bekijken. Je bent het zelf, het is je leven, het neemt veel van je dagelijks bestaan in beslag. En meestal gaat het om een ander van wie je houdt.

Je vrij voelen

Maar je zit vast, dus je voelt je niet vrij. En dat zou toch binnen een relatie wel moeten: je vrij voelen. Daar hebben we allemaal mooie uitdrukkingen voor: jezelf zijn, je eigen leven leiden, trouw aan jezelf zijn, enzovoort.

Bang voor verdriet

Dat lukt dus niet als je vastzit in je relatie. En je kunt er niet zomaar uit. Want wat gaat er dan gebeuren? Je ziet op tegen de praktische gevolgen, maar ook ben je bang voor verdriet, voor eenzaamheid en wellicht spijt. Je denkt na over de goede dingen, over hoe jullie ooit samen zijn begonnen. Het valt toch allemaal wel mee? Overal is toch wel eens wat? En alleen is maar alleen…

De noodzaak om alleen te zijn

Daar is trouwens wel iets mee aan de hand, met dat ‘alleen is maar alleen’. Het klinkt een beetje sneu en triest, maar het is het meest noodzakelijke om je vrij te kunnen voelen. Sommigen zeggen dat je nu eenmaal alleen wordt geboren en alleen weer zal sterven, maar die is wat te makkelijk. De noodzaak om alleen te kunnen zijn is juist dat je daarna weer – nog beter – samen kunt zijn. Al of niet in een relatie.

Veilig naar huis

Wat gebeurt er dan als je alleen bent, als je geen relatie hebt? In praktische zin doe je veel alleen, maar daar heb ik het niet over. Je keert langzaam maar zeker in jezelf terug. Daar waar je jezelf verloren had in de relatie (anders kom je niet vast te zitten), keert je hele persoonlijkheid weer veilig naar huis, naar jezelf terug. Want dat is de enige plek waar rust en zekerheid te vinden is. En waar je echt tot jezelf kunt komen, je eigen leven kunt leiden, trouw aan jezelf kunt zijn. Enzovoort.

En als je dan iemand anders tegenkomt, dan kun je zeggen:

‘Hier ben ik.’

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.