Wat wil de vrouw? Zichzelf zijn.

En daar begint de ellende al. Want als vrouw word je niet geboren, je wordt tot vrouw gemaakt. Althans, dat schreef Simone de Beauvoir halverwege de vorige eeuw. Nu zou je kunnen zeggen dat een vrouw zichzelf maakt. Ze is bezig met de vraag wie ze is, wat ze wil, wat haar richting is. Maar dat is een hele klus want wat is je vergelijkingsmateriaal, wie is je voorbeeld? Wat is je morele kompas met andere woorden: wat is goed om te doen en wat is slecht?

Al die criteria veranderen in een rap tempo voor het zich vormende vrouwmens. Die veranderingen voltrekken zich niet meer in jaren of maanden, nee, in minuten of nog minder. Een kwartiertje Tik Tok laat er zo al tientallen voorbij komen. Moet je dun zijn, mag wat dikker? Veel make up of weinig? Stoer met een grote bek of poezeligsnoezelig? Sexy of preuts? En dan heb ik het nog over de oppervlakkige meisjescriteria (die volwassen vrouwen soms maar al te serieus nemen).

Het grotere werk gaat over andere vragen. Moet je carrière maken en zo ja, wat voor? Ga je voor jezelf of voor de wereld, ben je sociaal of liever die eenzame raket naar de top? Welke top? Waar wind je je over op, wat is belangrijk in de wereld, voor jezelf? Etcetera, etcetera.

De vrouw gaat op zoek naar wat anderen doen en vinden, in het echt, niet alleen via internet. En ook dan zijn het ontelbare indrukken, meningen, plaatjes, verwachtingen en richtingen die je te verwerken krijgt. Eén ding is zeker en al duizenden keren onderzocht en bewezen: een vrouw is relatiegericht. Ze wil bij iemand horen, mensen om zich heen hebben met wie ze zich verbonden voelt, in wat voor vorm dan ook, bloedbanden of niet. Dat betekent ook een voortdurend vergelijken met die ander en zich afvragen of ze het wel goed doet, met die ander.

Eenvoudiger wordt het er niet op. Sterker nog: af en toe val je een beetje uit elkaar.

En dat terwijl er ook de innerlijke roep is om jezelf te zijn. Je bent er, in feite ben je alleen en in deze maatschappij en ben je ook zelf verantwoordelijk voor je keuzes (hoe hard en fout dat ook moge zijn). Dus je moet wel je mannetje kunnen staan. En daarbij heb je andere vrouwen nodig. Die weten hoe de zoektocht voelt, hoe je kunt verdwalen en ook: hoe groot het geluk is als je beseft dat je de vrijheid hebt om te verdwalen. Omdat je dan dingen ontdekt over de wereld en de mensen, we noemen dat ook wel wijsheid.

De moraal van dit verhaal: om als vrouw jezelf te kunnen zijn heb je andere vrouwen nodig.

Dus hou op met al dat geroddel!

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.