Wat wil de vrouw? Zichzelf zijn.

Dat is makkelijk gezegd, want wanneer ben je als vrouw jezelf? Als vrouw word je niet geboren, je wordt tot vrouw gemaakt. Althans, dat schreef Simone de Beauvoir halverwege de vorige eeuw. Tegenwoordig zou je kunnen zeggen dat een vrouw inderdaad zichzelf maakt. Ze is bezig met de vraag wie ze is, wat ze wil, wat haar richting is. Dat is niet eenvoudig want wat is je vergelijkingsmateriaal, wie is je voorbeeld? En hoe blijf je origineel – jezelf? Wat is je morele kompas. met andere woorden: wat is goed om te doen en wat is slecht?

Een kwartiertje TIKTOK

Al die opvattingen en ideeën veranderen in een snel tempo voor het zich vormende vrouwmens. Die veranderingen voltrekken zich niet meer in jaren of maanden, nee, in minuten of nog minder. Een kwartiertje Tik Tok laat er zo al tientallen voorbij komen. Moet je dun zijn, mag wat dikker? Veel make up of weinig? Stoer met een grote bek of poezeligsnoezelig? Sexy of preuts? En dan heb ik het nog over de oppervlakkige meisjescriteria (die volwassen vrouwen soms maar al te serieus nemen).

Het grotere werk gaat over andere vragen. Moet je carrière maken en zo ja, wat voor? Ga je voor jezelf of voor de wereld, ben je sociaal of liever die eenzame raket naar de top? Welke top? Waar wind je je over op, wat is belangrijk in de wereld, voor jezelf? En… met wie doe je dat allemaal? Etcetera, etcetera.

De vrouw is relatiegericht

De vrouw gaat in haar leven op zoek naar wat anderen doen en vinden, in de echte wereld, niet alleen via internet. En ook dan zijn het ontelbare indrukken, meningen, plaatjes, verwachtingen en richtingen die ze te verwerken krijgt. Eén ding is zeker en al duizenden keren onderzocht en bewezen: een vrouw is relatiegericht. Ze wil bij iemand horen, mensen om zich heen hebben met wie ze zich verbonden voelt, in wat voor vorm dan ook, bloedbanden of niet. Dat betekent ook een voortdurend vergelijken met die ander en zich afvragen of ze het wel goed doet, met die ander.

Eenvoudiger wordt het er niet op. Sterker nog: af en toe loopt alles zo ontzettend door elkaar heen dat je er een beetje van uit elkaar valt.

Vrouwen hebben vrouwen nodig

En dat terwijl er ook de innerlijke roep is om jezelf te zijn. Je bent er, in feite ben je alleen en in deze maatschappij en ben je ook zelf verantwoordelijk voor je keuzes (hoe hard en fout dat ook moge zijn). Dus je moet wel je mannetje kunnen staan. En daarbij heb je andere vrouwen nodig. Die weten hoe de zoektocht voelt, hoe je kunt verdwalen en ook: hoe groot het geluk is als je beseft dat je de vrijheid hebt om te verdwalen. Omdat je dan dingen ontdekt over de wereld en de mensen, we noemen dat ook wel wijsheid.

De moraal van dit verhaal: om als vrouw jezelf te kunnen zijn heb je andere vrouwen nodig.

Dus hou op met al dat geroddel!

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.