Wat te doen tegen eenzaamheid… Een levendige geest!

Het is een zwaar thema, dezer dagen. Eenzaamheid. Heel veel mensen, van jong tot oud, hebben ermee te kampen en van overal en nergens komen tips en adviezen om er maar zo snel mogelijk uit te komen. Alle varianten van ‘doen!’ vliegen je om de oren en het is maar de vraag dat dat werkelijk oplost aan die eenzaamheid.

Dan heb je nog de verschillende soorten eenzaamheid, die door theoretici worden gedefinieerd zoals ‘existentiële eenzaamheid’ of ‘sociale eenzaamheid’. Van die termen. Die heus wel iets zeggen en verklaren en ook wel een beetje de weg wijzen naar the way out, maar echt makkelijk gaat dat nu eenmaal niet.

Eenzaamheid is namelijk ook de essentie van ons bestaan. Heel lullig gezegd: je komt in je eentje en je gaat in je eentje. Daar kunnen allerlei spiritueel zoekenden hun vraagtekens bij hebben, maar ik geloof wel dat het zo’n beetje klopt, als je naar de feiten kijkt.

Terug naar die essentie. Je zit in je eentje in je lichaam, van daaruit probeer je die eenzaamheid te verhelpen door contacten met anderen, dat kunnen natuurlijk ook dieren of dingen zijn. Maar het gaat allemaal om je eigen ervaring, je eigen interpretatie, de waarden die je er zelf aan hecht, de gevoelens die je er zelf bij hebt.

Je kunt dodelijk eenzaam zijn in je relatie, in een mensenmassa, op een vrolijk feestje. En dat is niet je eigen schuld, maar wel je eigen toestand. Een van de vervelende dingen van deze tijd is dat je er maar weer snel uit moet komen, dat het opgelost moet worden. Lijden mag niet, dan heb je geen goed verhaal, dan voldoe je niet aan de eisen. Echt, zo hard is het.

Dus moet je erop uit, op anderen afstappen, met andere dingen doen. Leuks ondernemen en initiatief nemen. Voor een ander iets betekenen en zo meer.

Wat dan een beetje vergeten wordt is dat je met jezelf, in jezelf ook een hoop kunt meemaken. Met je eigen levendige geest, zogezegd. Er gaat van alles in je om de hele dag, je hebt gekke, malle en nare gedachten. Wat doe je daar eigenlijk mee? Je kunt er ook naar kijken, ermee in gesprek gaan, eens zien waar al die gekkigheid vandaan komt.

Niet op een therapeutische manier, en al helemaal niet op een mindfulness-hoofdleegmaak-manier, maar op een vermakelijke en vermakende manier. Geïnteresseerd in wat in je omgaat, wat voor associaties je hebt, wat voor oplossingen je de hele dag door voor van alles verzint, waar je naar verlangt. Aan wie je denkt, en waarom. En ga zo maar door.

Heel lang geleden was het juist heel bewonderenswaardig om te kiezen voor de eenzaamheid. Dan was je wijs, een geestelijke, een schrijver, een kunstenaar, een monnik of een non. Kunnen wij daar onze eigen varianten niet op maken? Leef je uit, maar hou het leuk.

Erover schrijven kan natuurlijk ook, zeker als je toch minder leuke dingen aan je hoofd hebt…

Een MA-traject kost nu € 225,- en deze vorm van online hulpverlening wordt over het algemeen grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. We kennen geen wachttijden, dus je kunt meteen beginnen. Wees welkom.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.