Waarom zou je in het hier & nu blijven?

Het lijkt wel een soort evangelie, de alomtegenwoordige roep, nee opdracht, om in het hier & nu te blijven. De mindfulness-goeroes en aanverwante media krijgen er maar geen genoeg van, van dat hier & nu. Terwijl het nu echt niet zo heel boeiend is als je nu om je heen kijkt, luistert naar de geluiden in dat hier en nu. De meeste dingen staan gewoon stil, de meeste mensen zeggen en doen vaak hetzelfde en dat geldt voor jezelf overigens ook. In ieder geval is er in het hier & nu meestal niet veel nieuws onder de zon.

Binnenwereld

In de binnenwereld dan? Ja, daar is meestal wel het een en ander gaande. Emoties, gevoelens, gedachten, beelden, associaties, herinneringen, fantasieën, verlangens, en alle mogelijke oprispingen. Niet te volgen en alles door elkaar heen. Daar is dus wel iets te halen als je wordt gemaand in het hier & nu te blijven, alleen is het de vraag of het dan wel lukt, om daar enige rust en orde in aan te brengen. Het antwoord op de vraag of het interessant dan wel boeiend is, is in ieder geval nee.

Zenmeesters

Met wat voor doel moet je in het hier & nu blijven? Deze vraag bevat op zichzelf al een malle tegenstelling, want als je in het hier & nu moet blijven, dan heb je als het goed is geen doel. Of dat het doel op zichzelf? Dan gebeurt er dus helemaal niets. Zenmeesters kunnen hier wel wat mee, maar dat zijn wij doorgaans niet, voor ons is dat in feite allemaal abracadabra dat in ons taalgebruik is doorgesijpeld en waar we gretig gebruik van maken als we een met een beetje zelfspot iets van tevredenheid willen uitdrukken: ik ben helemaal zen. Je kent het wel.

Iets anders zeggen dan je zegt

We blijven positief en opgewekt en gaan verder op zoek naar het nut van dat hier & nu – voor zover het bestaat dan. Want laten we wel zijn, er kan helemaal geen hier & nu zijn zonder een verleden of een toekomst. En mensen die beweren dat het verleden er niet meer is, evenmin als de toekomst, zeggen eigenlijk iets anders (doe ik ook wel eens) dan ze zeggen. Want zonder herkomst en zonder toekomstverwachting waren wij er in het geheel niet. Dat is juist het aardig van er zijn, dat je er vaak al heel lang bent en ook nog wel even blijft, en dat je niets kunt denken, voelen of ervaren zonder die wetenschap.

Stil in lichaam & hoofd

Wat wel zin heeft van het niet geheel te realiseren idee om in dat hier & nu te zijn is dat je misschien even niet met jezelf bezig bent. Dat je niet al je gedachten serieus neemt, dat je je niet laat leiden door je angsten, twijfels en emoties, je onzekerheden en dat je jezelf bijvoorbeeld ook niet almaar vergelijkt met anderen. Of dat je even niet je verdriet voelt, je verlangen, je gekwetstheid en je frustraties. Dat het gewoon even stil is in je lichaam, en dus ook in je hoofd en andersom. Dan kun je opeens ook beter iets wat veel mensen toch echt heel veel moeite blijkt te kosten:

Je in een ander verplaatsen.

 

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.