Vraag je wel wat je echt nodig hebt?
Er is een verschijnsel dat zich toch wel erg vaak voordoet in het leven waarvan men juist zegt dat het doorgeslagen is in het individuele ego-gedoe. Het hangt er daarom vast en zeker ook heel nauw mee samen. Namelijk: het onvermogen om aan de ander te vragen wat je echt nodig hebt.
Om aandacht vragen kunnen we allemaal wel
Ja, om aandacht vragen kunnen we nu allemaal wel, en om promotie vragen ook. Om kennis en kunde te vergaren draaien we onze hand niet meer om. Als het erom gaat er zelf ‘beter’ van te worden, is de assertiviteit allang niet meer een probleem. Wel als het gaat om echte zorg om je emoties, om liefdevolle aandacht en erkenning van wie je intussen geworden bent (als je eenmaal al flink lang volwassen zou moeten zijn).
De relatie voor het maatschappelijk plaatje
In die zin is dat individualisme natuurlijk schromelijk mislukt, of het was al een idee-fixe want onbestaanbaar. Klopt ook wel als je bedenkt dat we alleen maar bestaan bij de gratie van de relatie met de ander. Alleen lijkt het er soms op dat die relatie steeds meer gematerialiseerd is, tot nut heeft een maatschappelijk plaatje in stand te houden. Of erger nog: een economische standaard.
Waar was die relatie eigenlijk voor bedoeld?
En daar is geen plaats voor echte emoties, voor malle wensen, voor diepliggend verdriet, voor eenzaamheid die maar verhuld wordt achter allerlei mooi gebabbel en druk gedoe. De meeste mensen weten niet eens meer dat dit eigenlijk de basis van iedere relatie is: om die tekorten en die pijn op te lossen. Want we doen er niet aan, aan lijden. We zijn groot, sterk en kunnen het allemaal wel alleen.
Troost, zorg en erkenning van je gekte
Met als gevolg dat we niet weten wat waar we het zoeken moeten als ze zich in vol ornaat aandienen: de roep om liefde, armen om je heen, troost, zorg en erkenning van de gekte die in maar in je rondwaart omdat je er niet over praat, omdat je niet eens zou weten hoe je er woorden aan moet geven. Laat staan er zinnen mee moet vormen. En laat betekenis geven maar zitten. Dus vragen om aandacht ervoor? No way!
Effectieve trucs
Je bent opgegroeid in de vaart der volkeren, noem het een cultuur waarin je toch een zeker vastomlijnd plan moet volgen. Dat je dat in zekere zin doet, stemt je ook wel tevreden, dat heb je in ieder geval in je zak. Maar het allerbelangrijkste heb je onder de stilzwijgende druk laten liggen, heel ver weg, heel lang geleden. En als het de kop opsteekt heb je effectieve trucs om het de kop in te drukken.
Tot het te laat is en je lichaam zegt dat het genoeg is geweest. Of je partner is het toneelstukje zat. Of… je ziet het licht en gaat er wat mee doen!