Virtueel blijft virtueel, hoe echt het werken via Zoom, Team en Class ook lijkt

Intussen heeft het iedereen er wel op een of andere manier mee gecommuniceerd, met een van de vele online tools om met elkaar in contact te zijn. Online vergaderen, online lesgeven, online overleg. Ook in coaching en therapie wordt dankbaar van het internet gebruik gemaakt om processen niet geheel stil te hoeven leggen, en gelukkig hoeft dat ook niet. Hoeraatje voor internet.

Elkaar in de ogen kijken

Toch kan het geen kwaad om nu, na een week of zes, eens bij veelgehoorde geluiden stil te staan, vooral waar het gaat om hulpverlening. Over het onderwijs hoeven we het niet eens te hebben, iedereen is blij dat het moment nadert waarop iedereen elkaar weer gewoon in de ogen kan kijken. En dat is juist een van de dingen om in mijn werkgebied even bij stil te staan.

Nep-aanwezigheid

Want denken dat je elkaar in de ogen kunt kijken is nog erger dan weten dat je dat in het geheel niet kunt. En denken dat je ook op andere manieren in elkaars aanwezigheid bent terwijl je weet dat dat niet waar is, is zo mogelijk nog ingewikkelder. En in het geval van de communicatie via de webcam (laten we maar even teruggaan naar die term) is dat allemaal het geval.

Vervormde interpunctie

Het enige dat je werkelijk van elkaar kunt waarnemen is wat er woordelijk wordt gezegd. De taal dus. Maar ook die is vervormd: het stemgeluid is niet wat het ‘in de vrije natuur’ is. En ook de interpunctie zoals dat zo mooi heet in spreektaal van een therapeut, is niet goed waar te nemen omdat zelfs in de beste technische omgeving de leestekens net even anders vorm krijgen dan in het echt.

Het is geen televisie

Het is geen televisie, waarin dat allemaal niet speelt. Maar het doet er wel aan denken. En daarom kun je je eigenlijk best goed in de rol van ‘net-echt-situatie’ manoeuvreren. Heel erg is het allemaal niet, want de informatie komt wel over. Althans dat hoop je, want er is iets wat veroorzaakt wordt door al deze onzichtbare en bijna onmerkbare ruis:

Energieslurpend

Het kost ongelooflijk veel energie. Na een halfuurtje webcamcontact ben je kapot, je moet jezelf weer bij elkaar rapen, je realiseren waar je ook alweer was, je ogen een paar keer sluiten en weer openen, je lichaam uitrekken en het liefst opstaan en even echt iets heel anders gaan doen. Je bent helemaal van jezelf weggetrokken, zogezegd.

Bij psychische nood moet je de ander precies kunnen horen

Dat kan dus tot gevolg hebben dat de informatie helemaal niet goed is overgekomen, dat er misverstanden ontstaan, dat er gaten in de geheugens vallen. Niets menselijks is ons vreemd, en het zal allemaal wel goed komen. Maar als het gaat om het helpen van mensen in psychische nood, of bijstaan van moeilijke keuzes en zoektochten naar zin en betekenis, is het wel zaak heel precies de ander te horen.

Wat dan wel? U raadt het al…

Schrijven en lezen kan dat alles ondervangen, of nee, vervangen. En de psychische processen die nodig zijn versterken doordat er geen ruis is. Geen afleiding van het inhoudelijke verhaal, pure aandacht voor de beleving en ervaring van de ander. En… tijd om daar de juiste vragen over te stellen. Vragen die gericht zijn op het verwerken van emoties, het onderzoeken van je persoonlijkheid, je wensen en verlangens, en het opruimen van alles wat vrijuit leven in de weg staat.

En gelukkig kan dat ook via internet.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.