Schrijven verrijkt je eigen verbale vermogens – online coaching brengt je meer dan je denkt

Het is natuurlijk al heel wat als een week schrijven in Mindful Analysis je meer rust en inzicht oplevert, en je weer duidelijk voor ogen hebt wat je te doen staat in het leven. En gelukkig is dat zo goed als altijd ook het geval, ongeacht het onderwerp of de onderwerpen waarover het gaat. Maar wat ook grote winst is, is dat je er verbaal sterker en rijker uitkomt. Hoe kan dat?

De Boeddha noemde het zelf een ‘medisch model’, de Vier Edele Waarheden. Dit fundament van de boeddhistische filosofie (en prakijk) heeft inderdaad wel iets weg van wat wij tegenwoordig nog steeds als medisch zien: je onderzoekt de kwaal, vindt de oorzaak en gaat op zoek naar een medicijn dat de kwaal doet verdwijnen. Maar goed, in het boeddhisme gaat het niet om een tastbaar medicijn, maar een reeks gedragsregels, samengevat als het ‘achtvoudig pad’.

Niet dat we die in MA gebruiken (en pilletjes al helemaal niet), maar onderzoeken doen we je klachten wel. Dan gaat het natuurlijk om psychische klachten zoals angst, depressie, vermoeidheid, onzekerheid en dergelijke. Of om onverklaarbare spanningen en emoties die niet direct tot iets concreets terug te herleiden zijn. En dat onderzoek doe je zelf, al schrijvend.

We doorlopen wel iets dat gebaseerd is op die Vier Edele Waarheden, namelijk vier fasen, en daardoor laat je je leiden door de vragen die de MA je stelt. Het geheel vormt het schrijfproces dat in een uitgebreid, zelfgeschreven document resulteert. En daarin kun je zelf teruglezen wat er in die week van het traject met je is gebeurd. Vaak is dat heel verrassend, vooral ook dankzij je steeds scherpere en betere taalgebruik.

Die verbetering komt doordat je tijdens het schrijven de tijd en de ruimte hebt om diep in jezelf af te dalen. Niet alleen in het doorvoelen van je ervaringen, maar ook in de rijkdom van je verbale repertoire dat je in de loop van je leven hebt opgebouwd. Vaak gebruik je daar in het dagelijks leven maar een heel klein deel van, maar omdat je nu op een heel diep niveau betekenis wilt geven aan je ervaringen, en die zelf ook weer observeert, komt er een hele nieuwe wereld in woorden tot leven.

En niet alleen woorden, ook uitdrukkingen, zinnen, volledige beschrijvingen en metaforen zien het licht. Een prachtig gebeuren dat, afgezien van de geestelijke en mentale ruimte die er ontstaat, je ook in het dagelijks leven daarna veel zal brengen. Je vergroot je eigen belevingswereld en daarmee ook die van een ander.

Dat geeft een bevrijdend gevoel. Nog niet het Nirwana van de Boeddha, maar het scheelt niet veel.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.