Onveilig in je relatie – helpt relatietherapie?

Je onveilig voelen in je relatie is zwaar en ongezond, het beïnvloedt je functioneren in alle opzichten en het ergste is dat je vaak zelf niet meer weet hoe je er iets aan kunt veranderen. Je verzandt steeds in dezelfde soort ruzies, verwijtende sferen en misschien ook dodelijke stiltes. Vooral als het gaat om elkaars emoties voelen en kennen, ja, daar is het vaak al een tijdje oorverdovend stil.

Angst voor de toekomst

Wat is die onveiligheid precies? Je zou kunnen denken dat je zelfvertrouwen is aangetast, of dat je bang bent om alleen te zijn. Een algemene angst voor de toekomst hangt er zeker mee samen want in wezen voel je: ik ben mijn leven niet zeker. Waar de relatie ooit een veilige haven van liefde en geluk was, is het nu een bedreigde en bedreigende omgeving. En de neiging is dan – vaak in een laat stadium – om je toevlucht tot relatietherapie te nemen.

Communicatie in de relatie

Wat is relatietherapie? Net als in individuele of groepstherapie zijn hier bijna net zoveel methoden als er therapeuten zijn, maar wat je snel zult horen is het woord ‘communicatie’. Alles is communicatie in de relatie, in liefdesrelaties. Je kunt dat zelf ook niet ontkennen want daarin voel en je hoor je bijna zelf die onveiligheid knarsen en schuren. Het gevaar ligt op de loer.

Emotionele verbondenheid

En ja, het is ook een gevaar, zelfs een existentieel gevaar want we hebben het hier over een fundamentele levensbehoefte: die aan emotionele verbondenheid. Behoefte aan een ander mens die er voor je is, voor troost, bescherming, intimiteit. Vinden veel mensen het vooral heel stoer en volwassen om op emotioneel gebied alles zelf op te lossen, in wezen is dat een fabeltje. Je hebt een ander nodig.

Zorg, troost, intimiteit en veiligheid

Dus als je met die ander bent, en langzaam maar zeker verdwijnt die emotionele verbondenheid door allerlei twisten, ergernis, jaloezie, onbegrip en ga zo maar door, dan ontstaat er een grote mist, of liever gezegd, een dikke zwarte wolk waarachter die oorspronkelijke en broodnodige behoefte aan zorg, troost, intimiteit en veiligheid lijkt te zijn verdwenen. En dat is nu juist zo onveilig.

Diepe behoefte aan nabijheid en liefde

Dus waar moet het over gaan als je in relatietherapie gaat? Niet over die welles-nietes dingen, niet over al die verwijten, niet over schuld en boete, niet over je verleden (hoewel, dat kan meestal geen kwaad), je teleurstelling, boosheid en wat niet al. Nee, over het terugvinden van die diepe behoefte aan echte nabijheid en liefde. Kun je die vanuit jezelf voelen, bij de ander ook? Begrijp je de opdracht die iedereen daar eigenlijk een beetje in heeft?

Wat is je wezenlijke behoefte?

En nu je toch op deze site bent… Voordat je samen aan de slag gaat bij een relatietherapeut in gesprekken, kun je heel goed zelf in alle rust en vooral veiligheid onderzoeken, voelen en checken hoe het met jouzelf zit. Wat je ten diepste nodig hebt, dwars door alle spanningen en stress heen, wat je wezenlijke behoefte is. Zodat je die aan de ander kunt duidelijk maken. En ja, dan gaat het wel weer over communiceren, we kunnen niet zonder.

Een MA-traject kost € 295,- en deze vorm van online hulpverlening wordt over het algemeen grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. We kennen geen wachttijden, dus je kunt meteen beginnen. Wees welkom.

Wil je meteen beginnen? Klik dan hier…

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.