Is er een nieuwe seksuele revolutie gaande? Consumentisme & relaties

Na het lezen van dit stuk in de Volkskrant was ik even stil. De rits moderne ondernemingen op het seks- en relatiefront liegt er niet om en inderdaad, we doen het anders. Meer en meer anders. Een nieuwe liefde is in een swipe beschikbaar en duidelijke afspraken zorgen ervoor dat je niet de diepte in hoeft en niet gekwetst wordt. Daar komt het eigenlijk op neer, dit relatieconsumentisme. Een relatie wordt niet gezien als iets dat hopelijk voor altijd zal zijn, en trouw is niet meer heilig, integendeel.

Drie vriendjes tegelijkertijd is niet zaligmakend

Zo’n vaart zal het niet lopen want de meeste volwassen mensen hebben toch nog wel een vaste relatie of zijn er in ieder geval naar op zoek. En dat drie vriendjes tegelijk zaligmakend is, valt alleen maar te ontkennen. Een thema dat je wel overal in terugziet is de vermijding van het lijden. Een gebroken hart doet ontzaglijk veel pijn, dus dat willen we niet. Iemand leren kennen door dik en dun kost moeite en energie, en dat besteden we liever aan genot.

Steeds lekkerder en steeds beter

Hedonistisch, noemt men dat. Ik noem het liever bang, vermijdend dus, en ook wel naïef. Omdat het leven niet zonder lijden kan bestaan. Niet dat je altijd met een gepijnigd hoofd, gebogen rug en bloedend hart van de ellende hoeft rond te sjokken, maar lijden hoort erbij. We willen steeds meer, steeds lekkerder en steeds beter, maar dat kan niet zonder leed. Met andere woorden, als je echt helemaal nooit iets te lijden hebt, kom je ook niet vooruit. En dat is toch juist waarin we zozeer geloven: in vooruitgang?

Het onbegrijpelijke in de ander leren begrijpen

Welk soort lijden wordt kennelijk – als het klopt – in deze zogenaamd nieuwe seksuele revolutie vermeden? Het is het soort lijden dat tot zelfkennis leidt, dat je leert hoe ingrijpend intermenselijk contact eigenlijk is, het soort lijden dat je uiteindelijk bevrijdt van heel veel illusies. En dat je soms ook diep doet buigen. Wachten is zoiets, of niet uit je woorden kunnen komen. Verstijfd van de zenuwen voor een ontmoeting. Het onbegrijpelijke in de ander leren begrijpen. Schaamte, angst en overgave – geestelijk en lichamelijk. Eenzaamheid, en ja, dat gebroken hart.

Goede seks met een lekker ding

Om maar wat te noemen. Nee, dan liever ‘goede seks met een lekker ding’ en vooral ‘geen gezeik’ en natuurlijk moet alles ‘gewoon leuk’ zijn. Het resultaat: puur consumentengedrag waarbij de ander wordt gekeurd en zijdelings wordt gekend, waarbij je zelf bezig bent met je eigen marktwaarde die in eerste instantie puur om uiterlijk gaat, en in laatste instantie om wat je doet, presteert, bezit. Dan gaan we aan een hoop moois voorbij en laten we de belangrijkste elementen voor een zinvol, betekenisvol, liefdevol leven liggen. En ja, die doen af en toe pijn.

Herkenbaar, of zou je je eigen liefdesleven wel eens onder de loep willen nemen?

 

 

 

 

 

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.