Uitgeblust na een relatie met een narcist(e)

Soms lijkt het wel alsof het mode is onder de vrouwen: klagen over de man en al googelend ontdekken dat het een narcist is. En dan weliswaar opgelucht zijn, maar er nog steeds niets aan kunnen veranderen. In een aantal gevallen zal het inderdaad die dodelijke val zijn waarin de vrouw is getrapt, in veel andere voorbeelden blijkt het toch iets genuanceerder te liggen en is de vrouw in de gehele geschiedenis van de relatie niet voor zichzelf opgekomen en kan de man zijn gang gaan, weet hij niet beter.

Ze bestaan, narcisten

Maar er zijn ook vrouwen die narcistisch zijn, het is niet alleen voorbehouden aan mannen. En toevallig gaat het nu in een oefentraject in de training over het uitgeblust zijn, door een man of een vrouw, na een relatie met een echte narcist(e). Want je bent er nog niet vanaf als het voorbij is. Kost dat na iedere relatie wel de nodige tijd en moeite, in dit geval is er nog iets extra’s aan de hand. Je bent jezelf namelijk kwijt, je weet niet meer wie je bent en de dagelijkse shot adrenaline om te overleven is er niet meer.

De narcist als levensvoorwaarde voor jouw bestaan

Dat shot is een mengeling van heel veel. Enerzijds de pijn die de ander met sneren en beledigingen aanricht, vervolgens het kleineren en jou de schuld geven van alles wat er mis is in haar of zijn leven, om daarna alles weer goed te maken met poeslief, moederlijk, vaderlijk of seksueel gedrag, alles precies zo afgestemd opdat jij zwak en afhankelijk wordt. De narcist(e) maakt zichzelf een levensvoorwaarde voor het jouwe en verstaat de kunst op je op alle mogelijke manieren, continu, te chanteren.

Zielige verhalen

Of het nu gaat om rotopmerkingen waar anderen bij zijn, en waar je niet op wilt reageren omdat je je schaamt, je gewoon beleefd en beschaafd bent of omdat je denkt dat dat later wel komt. Of het nu gaat om het intense medelijden dat hij of zij tot in den treure uit je knijpt met zielige verhalen over een gebroken jeugd, mishandeling, verwaarlozing of noem het maar. Of het nu gaat om het je uit handen nemen van alledaagse taken teneinde zichzelf onmisbaar en jou als hulpeloos te doen voelen… de narcist(e) haalt alles uit de kast om je ik, je ego en je superego voorgoed om zeep te helpen.

Je bent niets meer, kunt niets meer, wilt niets meer

Je hebt het in het begin niet in de gaten, want deze aardige, behulpzame, lieve en verleidelijke figuur lijkt je leven eigenlijk te komen redden. Niet zelden duiken ze ook op als je net op een zwak moment in je bestaan bent en wel wat hulp kunt gebruiken. En dan… langzaam maar zeker sluipt het erin, net zolang tot je meer niet bij machte bent om scherp te zien wat er is en je er zelf in gaat geloven: dat het leven zonder die ander niet meer mogelijk is. Omdat je niets meer bent, niets meer kunt, en niets meer wilt. De narcist(e) is de gelukkige bezitter van… jou.

Interne, intense woede

En voor alle duidelijkheid, het gaat hem of haar niet om jouw geluk. Er is maar een soort geluk dat voor deze figuur geldt en dat is het eigen geluk. En ook dat bestaat niet, maar er is geen haar op het narcistische hoofd dat eraan denkt daar zelf eens iets aan te doen, want het is jouw schuld. En dat van ongeveer ieder ander die ook maar enigszins ooit in de buurt is gekomen. De interne woede is dan ook immens en kan leiden tot onbeheersbare aanvallen van stoken, schelden, geweld en het slopen van spullen.

Open ogen

Gelukkig heeft het leven soms nog een oplossing in de aanbieding zoals toch dat scherpe inzicht, een verliefdheid op een ander of een regelrechte ramp die je de ogen wagenwijd doet opensperren. En als die eenmaal geopend zijn, dan gaan ze ook niet meer dicht. Je maakt een analyse, trekt je conclusie en je maakt dat je wegkomt. Maar dan… dan moet je herstellen want wie was je ook alweer en hoe ben je hier in Godsnaam in beland geraakt? Wat staat je te doen in de rest van je leven en durf je nog wel lief te hebben? De angst heeft zich tot in het diepst van je wezen ingegraven.

Vertrouwen

Voor dat herstel is veel tijd, ruimte, liefde en vriendschap nodig. Aandacht voor heling, om jezelf te kunnen hernemen en te herpakken en weer het spontane lef te hebben je voor iemand te openen en vol vertrouwen het liefdesavontuur weer aan te gaan.

 

 

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.