Is de hoge hoed van Google de oplossing voor onze levensproblemen?

Je zou zeggen van niet, maar ga het maar eens na: is het eerste wat je doet als er iets aan de hand is, dat ‘iets’ googelen? Je typt een of meerdere trefwoorden in of gewoon rechtstreeks je vraag: Wat kan ik doen aan liefdesverdriet? Hoe word ik gelukkig in mijn werk? Hoe kom ik het snelst van mijn angst, onzekerheid, moeheid, zorgen af? Ik ben ongelukkig, wat te doen? Stress… hoe kom ik ervan af?

Oplossingsgericht was niet zo oplossingsgericht bedoeld

Dat is wel een beetje de tendens van deze tijd, dat we snel van onze klachten af willen. Dat zaken moeten worden opgelost. Dat we instant antwoorden willen om de boel zo rap mogelijk weer op orde te hebben. In die zin heeft de in psychotherapie gebezigde term ‘oplossingsgericht’ wel een hele letterlijke betekenis gekregen. Want daar ging het niet om, om die instant antwoorden en oplossingen.

Knappe technologie

Het is ook dankzij internet dat we deze mentaliteit van snel-snel-snel hebben omdat er ook veel heel snel kan. Maar de technologie kan nog zo knap zijn, dat zijn wij zelf in dat opzicht nog lang niet en het is nog maar de vraag of we dat ook worden. En of we onszelf dan nog ‘mens’ kunnen noemen, of niet gewoon ‘robot’. Een ding zonder mentale, geestelijke, psychische problemen en bijkomende lichamelijke mankementen. Zonder zelf.

Wat het leven de moeite waard maakt

Maar als je er even bij stilstaat, dan is het niet zo dat je geestelijke of psychische problemen of strubbelingen ooit in een handomdraai of iets soortgelijks zijn opgelost. Het zijn altijd de wegen ernaartoe die de oplossing in zichzelf dragen, maar die nog niet prijsgeven. En zijn juist die wegen, die zo interessant en boeiend zijn. Die maken het leven de moeite waard.

Andermans ervaringen zijn niet zaligmakend

Helaas niet al die weetjes op internet, en zeker ook niet de ervaringen van anderen (die Google ook voor je selecteert, maar dat terzijde). Wetenschappelijke en andere informatie is zinvol, kan leidend zijn, en je op het juiste spoor zetten, maar dan weet je al wat dat spoor is. Hoe je dat weet? Kijk, dat is nu een van die mooie raadselen van het leven, daar word je gewoon opgezet.

Genot, leven, ervaren, voelen…

Hoe dan? Geen idee. Misschien zijn we zelf wel een soort oplossingsgerichte robot, maar dan eentje met een ondoorgrondelijkheid waar je U tegen zegt. Met andere woorden: net zoals Gods wegen ondoorgrondelijk zijn, zijn die van ons dat ook. Bewandel ze dus met interesse en toewijding, sprak zij plechtig. Want dat is genot, leven, ervaren, voelen, genieten en ja, ook lijden. Hoort er allemaal bij. Alleen doen Google’s algoritmen dat niet voor je.

Dat schrijven dit levensproces in je eigen woorden en zinnen vat is zo ongeveer wel het mooiste wat Mindful Analysis je kan laten zien. Gelukkig helpt het ook nog…

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.