In een MA-traject schrijf je een soort essay

Hoewel, een soort essay, bestaat dat wel? Het is niet eens duidelijk wat een essay eigenlijk is, maar iedereen heeft wel eens van Michel de Montaigne gehoord, die Franse schrijver van de Essays, die dikke pil die jaren geleden een enorme hype was. Of je het nu gelezen hebt of niet, eigenlijk was hij de uitvinder van dit literaire genre, waarvan we allemaal wel een idee hebben van wat het is.

Iets onvoltooids

Ja, dat is het. Iets onvoltooids, maar in ieder geval iets persoonlijks. De beschrijving van je eigen persoonlijkheid of een deel ervan. En dat is wat je ook doet in een MA-traject. Je beschrijft je vraag of je probleem en door de vragen van de MA ga je vanzelf over jezelf schrijven. Hoe je denkt en voelt, wat je hebt meegemaakt, hoe het zo komt dat dit nu speelt in je leven. Je leert al schrijvend jezelf kennen en maakt een belangrijk persoonlijk document

In eenzaamheid

Juist die eenzaamheid tijdens het schrijven benadrukte Montaigne ook. Anders was het niet mogelijk om echt over jezelf te beschreven, en om ook al schrijven eigenlijk je persoonlijkheid te vormen. Of nader vorm te geven. Want als je over jezelf schrijft, dan zet je iets neer. Vaak iets wat je zelf nog niet eens zo helder voor ogen had, maar kijk eens, daar staat het. En als je jezelf er niet in herkent, dan herschrijf je het. Is dat magie of niet?

Het helpt

Dit schrijven over jezelf, in alle eenzaamheid en concentratie, zorgt er ook voor dat je in het leven met anderen authentieker bent. Je hebt jezelf hervonden en gevormd zoals je dat zelf wilt. Je ziet je onzekerheden en voelt je twijfels. Waar je vandaan komt en wat dat met je heeft gedaan. Van wie je echt houdt, en met wie het een geoorloofde pose is. Hoe meer je jezelf begrijpt, des te duidelijker kun je tegenover de ander zijn. En dat vindt de ander fijn.

Schrijverschap

Met het schrijven van je essay voel je ook hoe het schrijverschap kan zijn, al is het maar eventjes. Die afzondering, de verdieping, het in contact komen met weggestopte herinneringen en associaties. Het zoeken naar woorden en zinnen en het hersengeknars dat daarbij tot ver in alle windstreken hoorbaar moet zijn. Maar je komt eruit en het staat er. Als een huis. Waar het dan ook maar over gaat, het gaat om jou in de wereld.

Wees welkom

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.