Hoe houd je het licht en luchtig? Niet met simpele stappenplannen

Om het meteen maar een stuk zwaarder te maken: dit vroeg ik me af tijdens het lezen van de schitterende Indiase tekst de Bhagavad Gita. Het is niet eens een hele lange tekst (het maakt wel onderdeel uit van een lang epos) en toch proberen al duizenden jaren ontelbare mensen te begrijpen wat er eigenlijk in staat. Echte wijsheid, daar zijn ze het wel over eens. Andere koek dan stappenplannen en huis-tuin-en-keukentips, die tegenwoordig zelfs in de Volkskrant worden gepresenteerd als preventief tegen een serieuze aandoening als depressie.

Gelijk gemoed

In de Bhagavad Gita staat dat ik me daar best over mag opwinden, althans, dat ik er iets van mag vinden, maar dat ik me niet van de wijs moet laten brengen door de onvoorstelbare ergernis die me van dit soort teksten, gepubliceerd in een serieuze krant, overvalt. Het is de grote levenskunst om altijd een gelijk gemoed te houden en te zien dat alles met elkaar samenvalt, en dat alles een is. Als je de Bhagavad Gita, en de diverse studies die erover zijn verschenen, leest, dan leer je dat je de dingen licht en luchtig kunt houden.

Het Hogere

En toch diep in wijsheid verzonken het leven kunt leiden. Ten zeerste aan te bevelen natuurlijk, alleen is het zo jammer dat het weinigen lukt. Om tot een staat van zijn te komen waar in bezit geen rol speelt, waarin mededogen en liefde en zorg voor anderen bovenaan staat en waarin je alles wat je doet aan het Hogere opdraagt. Vooral dat laatste is een abstract iets voor ons, maar als je er even bij stilstaat, kan het een fractie van een seconde tot je doordringen en dan gebeurt er iets met je.

Lucht

Niet dat je klein wordt en er niet meer toe doet, ook niet dat je onderdanig wordt aan dat Hogere, maar wel dat alles – je wezen, je gedachten, je zorgen, je relaties en misschien ook wel je spullen – een klein sprongetje in de vrije ruimte maken en heel, heel even worden wat ze zijn. Niet wat jij ervan hebt gemaakt met oordelen, verwachtingen, schuldgevoelens en wat al dies meer zij. Het is een kleine herschikking van alles waarbij vooral ook je hart een klein sprongetje maakt. De hoogte in. En dat geeft lucht en maakt licht.

Glimlach

Wat in veel religieuze geschriften staat, dat er na de juiste meditatie en overgave, na het loskomen van ego-gedoe en streven naar geld, succes en roem en alles wat je maar zenuwachtig kan maken, is dat er dan – zodra je daar even helemaal vrij van bent – er als vanzelf een glimlach op je gezicht verschijnt.

Van liefde en vreugde

Ja, daar geloof ik wel in.

 

In het boek Schrijf je vrij lees je alles over deze succesvolle methodiek, Mindful Analysis

 

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.