Communicatie in (werk)relaties – hoe weet je echt wat de ander bedoelt?

Iemand geeft je een compliment, of uit juist kritiek.
Iemand vraag naar wat je eigenlijk bedoelt, of hoe je te werk gaat.
Iemand maakt een opmerking over iets wat je drie weken geleden verteld hebt.
Hoe weet je wat de ander met dit soort dingen bedoelt?

Als je hier echt bij stilstaat, dan is het nog een wonder dat we het zo goed met elkaar kunnen vinden, want echt weten wat de ander bedoelt? Nee. En echt zeggen wat je zelf bedoelt? Niet vaak.

De ander of jezelf begrijpen

En het wordt er met al die social media (en al die taalfouten) niet beter op. Althans, dat zou je kunnen denken. In het Mindful Analysis-werk is het begrijpen van de ander de basis. Zou je kunnen denken. Maar op basis van alleen de tekst van een ander, hoe goed geschreven ook, kun je de ander niet begrijpen. Wel kun je vanuit een bepaald referentiekader vragen stellen om de ander uit te nodigen om verder te schrijven. En dan gaat het om dat diepgaande proces zelf, de cliënt schrijft over zichzelf, aan zichzelf. En in ieder geval zichzelf beter gaat begrijpen.

Van een half woord tot helemaal niets

Terug naar het dagelijkse leven op straat, in de winkels, op het werk. Overal worden gesprekken gevoerd en gelukkig is niet iedereen de ganse dag in de telefoon gevangen. In gesprekken proberen mensen elkaar te vinden, te voelen en te begrijpen wat ze zeggen en bedoelen. Met de een heb je daarvoor een half woord nodig, met de ander kun je het wel vergeten: jullie zullen elkaar nooit begrijpen.

Communicatie in de relatie

Gaat dit in de dagelijkse gang wel zonder al te veel problemen, ingewikkelder wordt het als je in een (werk)relatie zit waar spanningen, onzekerheden en ook vooral angsten je parten kunnen spelen. Angst laat je andere zinnen uitspreken dan een gevoel van veiligheid en vertrouwen. En de ander kan je zomaar tot reacties brengen die rechtstreeks uit je jeugd komen, uit eerdere ervaringen of oordelen en die niets met de actuele toestand te maken hebben.

En dan komen de gevolgen van de communicatie…. nog meer raadsels, nog meer spanning, nog meer angsten.

Als je het weet, dan hoef je er geen last van te hebben

Hoe kun je zorgen dat je de ander duidelijk maakt wat je bedoelt, dat het van jouw kant in ieder geval helder is? Inderdaad, als je jezelf begrijpt. Als je weet waar je eigen spanningen over gaan, je angsten, je twijfels en onzekerheden.

En het leuke is, als je die echt ten diepste begrijpt, dan zijn er er eigenlijk niet meer.

Ben je er aan toe om zelf eens de diepte in te duiken en die stressveroorzakers op te ruimen?

In het boek Schrijf je vrij lees je precies hoe Mindful Analysis ook voor jou werkt!

 

Comments
  • Seline
    Beantwoorden

    Kunt u mij uitleggen wat iemand bedoeld met deze woorden:
    Hou van je tonnen.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.