Deze relatie? Oh, dit is een tijdelijk dingetje

De Groene schreef er al uitgebreid over, deze zomer. Over ons veranderende liefdesleven, daten via internet, echtscheidingen etcetera. En vooral over de tijdelijkheid van liefdesrelaties. We zijn tenslotte serieel monogaam tegenwoordig wat zoveel betekent als dat we meerdere monogame relaties opeenvolgend in het leven hebben. Een wonderlijke gedachte daarbij is dat je dus – als je ergens aan begint – meteen moet bedenken dat het tijdelijk zal zijn.

Wegwerpstoeipoes

Je zult maar een gesprek van je nieuwe lover met zijn vriend afluisteren waarin hij zegt: ‘Zij? Leuk hoor, maar je weet het, alles is tijdelijk.’ En dan gaat het over jou. Je hoeft nog net niet jezelf als een wegwerpstoeipoes te zien, maar tijdelijk zal het zijn. Hoe realistisch en gebaseerd op wetenschappelijk (optel) onderzoek ook, er gaan dingen tegen elkaar in als je in de liefde uitgaat van tijdelijkheid.

Wat is het verschil tussen tijdelijke en eeuwige liefde?

Om te beginnen kun je niet in de toekomst kijken en bevestigen uitzonderingen de regel. Dus misschien is dat in jouw geval ook wel zo. Maar erger is de intentie. Als je met iemand een relatie begint, verliefd bent en samen, op je eigen manier vorm geeft aan het samenzijn, wat zou dan het verschil zijn als je dat doet uitgaande van de tijdelijkheid ervan, en uitgaande van het idee dat het voor altijd is?

Aanloop naar het einde

Je gaat er dus niet helemaal in, je geeft je niet helemaal over, je interesse is ook niet volledig en je investering (in wat voor zin dan ook) is gericht op tijdelijkheid, je neemt eigenlijk aldoor alvast een aanloop naar het einde. Onbewust, maar doelbewust. Zowel jij als de ander hebben het leven, hoe lang dat dan ook moge duren (dat doet er helemaal niet toe), je bestaat, je bent er, je ervaart het leven. Niet altijd als een tijdbalk die je af- of oploopt. Het leven ervaren houdt wel even wat meer in.

Zakje pinda’s

Waarom zou je dan de ander beschouwen als iets dat tijdelijk onderdeel uitmaakt van je leven? Waarom eigenlijk? Voor het genot, om te zorgen dat je niet alleen bent? Op weg naar de grote liefde die hij of zij in ieder geval niet is? Zoiets noemen we ook wel consumeren. Net als tijdelijk huur van een woning op weg naar je eigen droomhuis. Of het tijdelijk parkeren van je auto aan de rand van de weg. Of nog even een zakje pinda’s bij het pompstation om straks echt van het diner te kunnen genieten in plaats van dat je alles achterover schrokt.

Constructie om controle te houden

Op school noemde je dat: de ander gebruiken. Maar hoe je het ook noemt, het is een constructie om de controle te kunnen houden. Daar hebben we helaas tegenwoordig ook onze redenen voor, juist omdat het zo normaal is dat relaties niet eeuwig standhouden. Kip-ei.

Hoe actueel…

Zou je zelf wel eens willen onderzoeken hoe je werkelijk over de ander denkt? Wat je voelt en wat je verwacht en of dat voor de ander wel duidelijk is? In een MA-traject zet je het in alle rust op een rijtje.

Direct contact

Mirjam Windrich

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.