Als de liefde begint te vervagen…

Het is zo’n afgezaagd riedeltje, dat je eerst verliefd bent, dan van elkaar houdt en dan… Dan wordt het wat ingewikkelder. Het kan gaan voelen als broer & zus, als ‘gewone vrienden’, als mensen die samen een bedrijf (gezin) leiden en ga zo maar door. Gelukkig getrouwd betekent soms alleen nog dat je getrouwd bent. Op papier.

Wie ben je geworden?

En ja, dingen veranderen, dus liefdesrelaties ook. Als je in een periode zit waarin je jezelf vragen gaat stellen over het leven en je relatie in het bijzonder, dan gaat het om veel tegelijk. Je idealen zijn verdwenen, de romantiek is ver te zoeken. Erger nog: wie ben je zelf geworden? Hoe wilde je vroeger ook alweer zijn en kijk nu eens hoe je ervoor staat?

De boel bedonderen of ontvluchten

Om in aan die vragen toe te komen hoef je niet eens diep ongelukkig te zijn, al vreemd te gaan of op een andere manier de boel te bedonderen of te ontvluchten. Het kan je ook opeens aanvliegen, dat pakket met duizend vragen die allemaal om hun beurt vechten om beantwoord te worden. Beetje pestend, omdat ze zelf ook wel weten dat dat antwoord heel lang op zich kan laten wachten.

Die poging tot een normaal burgerleven

Wat hoort en wat hoort niet, wat is normaal en was het nou goed of slecht dat je je tegen je ouders afzette? Want daar begon het allemaal mee. En met die verliefdheid op jonge leeftijd die je in stukjes brak toen het uitging. Daarna die eerste poging tot een normaal burgerleven, die in een nachtmerrie eindigde, of als een nachtkaars uitdoofde. En hoe zat het met diegene die je nooit kon krijgen, maar van wie je wel wakker lag?

Tobbende tinderaars

Naast alle voorgangers van je partner passeert er nog veel meer de revue. Wat zou de buitenwereld ervan vinden als je opeens ‘alleenstaand’ bent? Al die tobbende tinderaars, wil je daarbij horen? Om nog maar te zwijgen over de ellende die een scheiding op zichzelf betekent, zonder of met kinderen en in het laatste geval de jarenlange herstelwerkzaamheden daarna. Die niet lukken.

Een tornado aan gedachten

Dit is nog maar een piepklein blikje in het tumultueuze brein van de man of vrouw in het eerste stadium van de twijfel. Kun je nagaan hoe je daarna heen- en weer gezwiept wordt door een soort tornado aan gedachten, overwegingen, overtuigingen, en dan hebben we het nog niet eens over emoties…

De gedachte van elkaar los te moeten scheuren

Terwijl het in de kern alleen maar om de laatste gaat. Om de emoties. Die van jou en die van je partner. Alleen al het idee om van elkaar los te moeten scheuren zorgt voor de meest heftige emoties die je dan maar met al dat denken probeert te reguleren. Helaas werkt dat niet, die emoties op zichzelf hebben aandacht en zorg nodig. En inzicht en begrip, op een diep niveau, dat niets met de ratio te maken heeft.

Moeilijk maar waar. En toch is het een duidelijke taak.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.