Alles veroorzaakt stress en stress veroorzaakt alles

Zoals altijd eigenlijk spreek ik veel vrouwen, zowel live als in mijn mailbox. Het woord stress is laatste jaren echt een vast onderdeel van hun verbale repertoire geworden en ze maken er grif gebruik van. Als inkopper: ‘allemaal stress’. Als verklaring: ‘komt door de stress’. Als excuus: ‘ik heb al genoeg stress in mijn leven’. Als zelfdefinitie: ‘ik ben zooooo’n stresskip!’ Het kan niet op met die stress.

Aan de andere kant wordt zowel in het alternatieve circuit als in de reguliere medische wetenschap steeds meer duidelijk over stress en wat het al niet veroorzaakt. Op de technische details zal ik hier even niet ingaan, maar het begint erop te lijken dat de moderne mens bar weinig kan hebben. Alles veroorzaakt stress en stress veroorzaakt alles. Maar we doen er ook alles voor om die stress te hebben want het lijkt wel een intensief en verslavend genot om alles maar te ‘moeten’.

En wees eerlijk, van dat alles is het meeste toch volstrekt zinloos

Gewoon een beetje zitten en de tijd voorbij laten gaan is zo goed als strafbaar. Nee, je moet in een of andere houding gaan zitten en op een bepaalde manier ademhalen. Je moet je ‘hoofd leegmaken’ of je ‘gedachten observeren’. Verder kun je niet gewoon even iets lekkers uit de kast graaien en in je mond proppen, maar moet je glutenvrij, linzenrijk en astropicodiëtengevuld eten naar binnen werken. Zelf honden krijgen een glutenvrij dieet, godbewaarme.

Dus we krijgen stress van dingen die er niet toe doen

Want waar is dat alles – ook dat sporten, dat opvoeden, die zelfontwikkeling, die serie monogame relaties, dat innovatieve ondernemen – op gericht? Op ouder worden, op winnen (nee, dat gaat niet over), op gezelligheid (=stress), op ‘jezelf vinden’ – op het eeuwige leven en geluk. Daarin is in ieder geval de afgelopen eeuwen niet veel veranderd. Maar intussen worden we er wel stapelgek van…

Dan maar weer gewoon doen, want dat is al gek genoeg?

Nee, natuurlijk niet. Stress is namelijk het nieuwe gewoon. Doe eens gek, doe eens anders, eet eens een patatje oorlog, ga eens vreemd zonder er moeilijk over te doen, wees eens gewoon lief in plaats van kritisch, zwijg gewoon eens een dag, hou je mening eens voor je, laat je buik hangen en hou je eens niet de godganse dag met jezelf bezig.

Een dagje niet het woord ‘stress’ uitspreken zal al wonderen doen.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.