‘Je moet je doelen nastreven.’ En dan begint de stress…

Mensen beginnen aan een MA-traject omdat ze willen uitvinden wat ze in de toekomst zullen gaan doen. Dit kan van alles zijn: werk, relaties, zelfontwikkeling, belangrijke keuzes van wat voor aard dan ook. Waar het meestal al een tijdje fout gaat bij die mensen is bij de gedachte dat men zich een doel moet stellen. Dat is een soort heersende gedachte in loopbaancoaching, coaching en wat al dies meer zij. Je moet een coachvraag hebben en dan eigenlijk ook al snel kunnen formuleren wat je wilt. En dat doel vervolgens gaan nastreven middels een plan. Lang leve de maakbaarheid.

Wat wilde je worden toen je klein was?

Ga eens bij jezelf na. Welk vooraf gesteld doel heb je ooit in je leven bereikt? Ik heb het niet over kleine, dagelijkse dingen of juist grote dingen zoals het afronden van een studie of het maken van een reis. Nee, het gaat hier om het bepalen van je leven, het vormgeven van je bestaan, het vervullen van je wensen en het ervaren van wat zich aandient. Want dat is een hoop, en dat is iedere dag anders. Wat wilde je worden toen je klein was? En?

Waar word je eigenlijk op je targets afgestraft?

In de meeste gevallen loopt het anders dan je had bedacht, gepland of ten doel had gesteld. En niemand die ermee zit, niemand die het je kwalijk neemt. Waarom eigenlijk niet? Waarom word je alleen op je niet-behaalde targets afgestraft in een hijgerige, winstgeile, vaak mensonterende organisatie? In het gewone leven is het namelijk een hele gewone wijsheid: het toeval is eerder regel dan uitzondering in het leven. Volgende vraag: moet je je daar dan volledig aan overgeven en maar zien waar het schip strandt?

Opletten wat er nu gebeurt

Nou, nee. Wel is het verstandig om de teugels wat te laten vieren en om goed op te letten wat er om je heen en in jezelf gebeurt. Ervaren en opmerkzaam zijn, maar niet in de mindfulness-betekenis. Of misschien juist wel! Want nu niet goed opletten betekent dat je ergens terecht komt waar je niet wilt zijn, of dat nu fysiek of geestelijk is. Kan leerzaam zijn, maar soms is er geen weg terug (om het maar even gezellig te houden).

Het doel bestaat niet

In de Bhagawat Gita staat het al: als je alleen gericht bent op het resultaat, dan kun je niet ten volle genieten van en ervaren wat er nu gebeurt en welke aanwijzingen er te volgen zijn. Als je alleen gericht bent op je doel, dan zet je oogkleppen op en zet je jezelf onder spanning. Het doel bestaat namelijk niet. Het perspectief wel, maar tot op zekere hoogte. Heb dus vertrouwen en laat het doel aan de toekomst over (of aan de goden, kan ook). Het komt er wel, of het komt er niet. Het gaat erom nu te handelen vanuit een zuiver inzicht en een goed gevoel.

Onderzoeken, uitschrijven, herlezen, herformuleren…

Dus… wat werkt er dan wel in zo’n MA-traject? Het zelfonderzoek naar talenten, enthousiasme, energie en dingen die in het verleden plezier en succes hebben opgeleverd. De vraag naar waar je je over opwindt, wat je graag zou willen veranderen in de wereld, hoe klein of groot ook. De sferen en omgevingen waarin je tot je recht komt. Wat vrijheid voor je betekent en wat je waardevol en belangrijk vindt in het leven in het algemeen. En dat in een week tijd uitschrijven, herlezen, herformuleren, en je laten leiden door de vragen die het proces eerst verdiepen, en uiteindelijk leiden tot een… plan!

Zelf uitproberen?

Direct contact

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.