Waarom geen seks?

Dat was de reactie van een gewaardeerde collega toen ik dit plaatje op Facebook zette. Goede vraag, ook zonder dit plaatje. Want waarom hebben zoveel stellen op een gegeven moment geen seks meer?

Meestal pas na jaren samenzijn, want als er eerder de klad in was gekomen was het geen relatie meer geweest. Maar zoals dat gaat: je wordt verliefd, gaat samenwonen, trouwen en kinderen krijgen en dan ben je zomaar twintig jaar verder en doe je het niet meer. Een standaardverhaal dat in het echt natuurlijk altijd net iets anders verloopt, maar het gaat nu alleen om het verdwijnen van die seks.

Seks is niet je bezit

Alleen al hoe we erover praten maakt het een apart geval want je hebt geen seks, je doet aan seks. Of je maakt het, of je ervaart het. Seks is niet je bezit, het is een toestand waarvan we verder eigenlijk niet zoveel kunnen zeggen. Want wat is seks eigenlijk? Niemand weet het echt. Wat we wel weten is dat het met intimiteit te maken heeft, en met andere intense gevoelens die nodig zijn om het fijn bij elkaar te hebben.

Waarom geen seks met mij en wel met die ander?

Mensen kunnen heel makkelijk zonder seks. Daar worden ze echt niet saai, gefrustreerd of psychotisch van. En mensen die samen gelukkig zijn, kunnen dat ook zijn zonder seks. Toch blijft de vraag: waarom geen seks (meer)? Duizenden onderzoeken verder weten we het nog niet. Gewoon geen zin, daar komt het op neer. Maar dan is de volgende vraag: waarom niet met mij en wel met die ander? Met alle gevolgen van dien?

Seks raakt het ego

Daar kun je pas saai, of in ieder geval heel naar, gefrustreerd en psychotisch van worden. Van het idee dat je geliefde het niet meer met jou, maar wel met een ander doet. Zoals ze net in Ladies Night (snel uitgezet) zeiden: dat raakt je ego! Ach ja, alles gaat tegenwoordig over ego, en energie en chemie. Maar over gewoon verraad, kwetsen, asociaal gedrag en de vraag waarom je je – als vreemdganger – dat jezelf toestaat gaat het niet.

Dat zalige, zonnige, zwoele paradijs

Dat gaat over geluk. Over gelukzaligheid, over betovering, over de belofte dat je niet altijd met hetzelfde bestaan hoeft door te gaan. Het gaat over vrijheid, over misschien wel echte liefde voor die ander, over je verlangen iemand te anders te zijn dan je bent. Heel legitiem allemaal, we denken er allemaal iedere dag wel eens aan, hoe kort ook: hoe zou het zijn om hier niet te zijn, maar in dat zalige, zonnige, zwoele paradijs?

Je zou bijna zeggen: gun elkaar die gekte. Maar dan is het hek van de dam.

Je kunt het er wel op tijd over hebben, samen. Begin dan met de vraag:

Waarom geen seks?

Erover schrijven kan natuurlijk ook. Ook aan elkaar.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.