Spreek je wel de waarheid over jezelf?

Het is een mooi onderwerp in de opleidingen en trainingen Mindful Analysis: wat is eigenlijk de waarheid over jezelf? Bestaat die eigenlijk wel? In eerste instantie denk je dan: ja zeg, ik besta toch, dus dat is gewoon waar. En daar kun je het bij willen laten, wel zo rustig en niet al te ingewikkeld. Maar op sommige momenten in je leven word je gedwongen om stil te staan bij die vraag omdat het noodzakelijk is de waarheid over jezelf te spreken, of te schrijven. Omdat je anders niet verder kunt.

Geforceerd, onnatuurlijk gedrag

Of je laat je leven door anderen, wat altijd op een of andere manier zijn tol eist, vraag me niet waarom. Maar als je je in je volwassen leven te lang laat leiden door anderen (baas, man, vrouw, vrienden) en je eigen inbreng als het ware uitschakelt of ergens tijdelijk begraaft, dan gebeuren er ongelukken. Niet dat je dan onder een vrachtwagen komt, maar je gaat over de hele linie geforceerd en onnatuurlijk gedrag vertonen. Een combinatie van dat leven van de ander, van je eigen vervormde ik, van vooral je verstoorde en gefrustreerde zelf.

Een chaotische constructie

Dan kan het moeilijk zijn om jezelf weer terug te vinden, om te komen tot het ware verhaal van jezelf. Intussen is dat een samenraapsel van flarden, van voorstellingen en zelfbeelden geworden, een chaotische constructie waar niemand – zeker jijzelf niet – chocola van kan maken. Dan is er die noodzaak om het toch te doen. Anders wordt het leven een heus drama. Er is geen coherentie meer, geen harmonie, geen evenwicht, geen enkele relatie is meer integer en oprecht.  Conflicten liggen altijd op de loer, angst is dagelijkse kost en als je dan ook nog de neiging hebt om je terug te trekken, dan is het hek van de dam.

Zomaar wat schrijven helpt niet

Hoe kom je weer terug in je eigen, ware verhaal? Wanneer valt dat weer samen met jezelf en is de enige afhankelijkheid van een ander een gezonde, fijne en liefhebbende,  vooral wederzijdse afhankelijkheid? Natuurlijk zeg ik dan: door te schrijven. Maar zomaar wat schrijven helpt niet, dan blijf je in dezelfde modderpoel ronddraaien. Er is iets nodig om jezelf echt boven de dreigende afgrond uit te tillen, om je vleugels te geven zodat je echt helder kunt zien wat er is.

In Mindful Analysis is dat ‘iets’: De Vier Edele Waarheden uit het Boeddhisme. Een structuur die wonderen kan verrichten.

Ze bestaan nog!

PS: alle illustraties zijn te vinden en te koop via Geary Love
Comments
  • Marja
    Beantwoorden

    Mooi Mirjam!
    Heb een vervelende periode achter de rug; twijfels aan mezelf, onzekerheden enz. verstoorden het ‘proces’ waar ik mee bezig ben. Hard werken om het hoofd boven water te houden, bleek niet langer te helpen. Heb dus de stoute schoenen aangetrokken, pak mijn studiemap erbij en ga weer verder … richting afstuderen … wat een mooie, duidelijke website is dit! Kom er graag nog es terug.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.