E-coaching en internettherapie. Hoe leer je dat? Online natuurlijk
Als je wilt leren coachen en je begint je zoektocht via Google, dan zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Iedereen is coach en overal kun je coachingsopleidingen doen. Men verdringt zich voor de meeste aandacht en alle sterren, kwalificaties, certificeringen en aanbevelingen ten spijt: jij weet het allemaal zo net nog niet. Het werd al moeilijk toen je over de betekenis van ‘coaching’ ging nadenken, nu is de chaos al bijna compleet.
Coaching via internet
En dan heb je ook nog online coaching, of e-coaching of hoe ze het ook allemaal mogen noemen. Via internet dus. Ook daar is het aanbod groot, hoewel alweer iets overzichtelijker. Maar wat wil je leren, of liever nog: wat moet je leren om dat goed te kunnen doen, je cliënten via internet helpen, begeleiden of hoe men dat ook allemaal noemt?
De juiste grondhouding
Alles staat en valt met de juiste grondhouding. En die ligt bij jou zelf. Van tegeltjeswijsheden tot stappenplannen, van geavanceerde instrumenten tot semi-wetenschappelijk onderzoek: alles staat of valt met je eigen grondhouding. Wat is je mensbeeld, hoe sta je zelf in het leven, waarom vind je het belangrijk om dit soort werk te doen. Hoe heb je jezelf gevormd en ontwikkeld, wat voor opleidingen heb je? En waarom wil je, of moet je, er geld mee verdienen? Allemaal essentiële overwegingen die je moet maken voordat je begint.
Wat te doen als je er niet bent?
Of dat nu online of offline is. Als je het online werken overweegt, dan is er alvast een voorsprong in het proces. Je bent er dan namelijk niet. Je bent niet met de ander in een ruimte en bouwt geen ‘relatie’ met de ander op. Dus hoe zit het met je motivatie om een ander te helpen als je die ander niet ziet, maar als er wel heel duidelijke manieren en middelen zijn om die ander optimaal ten dienste te staan?
Zelf ondervinden en oefenen – that’s the way
Er is maar een manier om dat te ontdekken, en dat is door het zelf te doen. Dat kan in de Online Practitioner’s training Mindful Analysis waarin je start met een zelfonderzoek en vervolgens oefent met een gefingeerde cliënt. Alles eenvoudig en comfortabel via internet met heel veel interessante theorie over het hoe en waarom Mindful Analysis doet wat het doet: succesvol online mensen verder helpen. Of dat nu om loopbaanvragen of ingewikkelde psychische problematiek gaat.
Beste Mirjam,
Na het lezen van je boek ‘de therapie revolutie’ ben ik nog enthousiaster geworden over Mindful Analysis. Ik wil me dan ook graag opgeven voor de Practitioner’s training, de verdiepingsmodule en de professionaliseringsmodule. Ik wil dat graag online doen.
Ik hoor graag van je!
Hartelijke groet,
Dave Wijker