Mindful Analysis voor nabestaanden. Schrijven biedt troost

Wat een mooi initiatief, om Mindful Analysis aan te bieden speciaal voor mensen die een dierbare hebben verloren. Alexandra Markusse doet het vanaf nu met haar Schrijfmoed.

Het proces waarvan je niet weet hoe het gaat verlopen

Rouwen is iets heel persoonlijks, er zijn geen regels voor en de fasen waar men het vaak over heeft, die bestaan niet. Iedereen bepaalt zijn eigen tempo, eigen manier en intensiteit. Hoewel, bepaalt… ook dat klopt niet want van tevoren weet je niet hoe het proces gaat verlopen. Zelfs niet als je al meerdere sterfgevallen in je omgeving hebt meegemaakt.

Wat was jouw verhaal met de ander?

Daarom is erover schrijven zo goed. Althans voor degene die wil schrijven, uiteraard. Als een dierbare overlijdt ben je verdrietig, maar er gebeurt nog veel meer. Herinneringen, associaties, gevoelens van verscheurdheid en ook schuld kunnen een rol gaan spelen. Wat was jouw verhaal met die ander? Wie was jij in de ogen van de ander en andersom? Hoe heb je elkaar beïnvloed, wat heb je voor elkaar betekend?
En het gaat niet alleen om jou en de ander, want er is ook vaak een omgeving met anderen. In het ergste geval natuurlijk kinderen, maar ook alle andere personen die deel uitmaken en uitmaakten van de geschiedenis.

Waardevol en definitief (als dat moet)

Schrijvend kun je onderzoeken wat aandacht behoeft, hoe je echt vanuit je diepste wezen reageert op het verlies. Je verwerkt ook als je schrijft, maar dat wil niet zeggen dat de klus geklaard is als je uitgeschreven bent. Wel heb je dan meer inzicht in je eigen rouwproces en heb je voor ogen wat je eventueel kunt doen. Om het afscheid draaglijk te maken, of om het met bijvoorbeeld van een ritueel waardevol en ook definitief te maken. Dat je misschien extra zorg moet besteden aan jezelf of iemand anders.
Door te schrijven daal je af in jezelf, en dat helpt je op een waarachtige manier om te gaan met het onvermijdelijke van het leven.

De dood.

Alexandra Markusse is uitvaartbegeleidster en heeft haar bedrijf in Goes. Ze volgde de opleiding tot Mindful Analysis in 2017. Kijk verder op haar site.

Wil je meer weten over Mindful Analysis en wat het ook bij andere persoonlijke vragen en kwesties kan doen? Kijk dan rustig verder op deze site of neem meteen contact op.

Mirjam Windrich

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.