Het drama van de pleasende man

Jordan Peterson heeft niet voor niets zo’n groot publiek, voor een deel bestaand uit mannen die weer voor zichzelf willen gaan staan in het leven. We weten al heel lang dat vrouwen enorm last kunnen hebben van hun allesondermijnende pleasersgedrag, maar nu lijkt de ziekte te zijn overgesprongen op mannen. Je hoort het steeds vaker: mannen die hulp zoeken, op retraîte gaan, trainingen gaan volgen, en vooral burnouts hebben omdat ze lijden onder hun eigen pleasersgedrag.

Bang, bang, bang

Ten opzichte van hun vrouw, hun baas, hun moeder, kinderen – eigenlijk ten opzichte van iedereen. Deze mannen zijn bang om afgewezen te worden, bang om het niet goed te doen in het leven, bang om af te gaan, bang om vermorzeld te worden door de oordelen van de wereld. Ze vergelijken zich met een abstracte ander, en weten op den duur niet meer waar ze het zoeken moeten.

Het komt niet alleen door de vrouwen

Het zelfvertrouwen was al niet sterk, maar alles neemt af: kracht, wil, assertiviteit, ambitie, hartstocht, zelfliefde en liefde voor de ander. De mannen zijn eigenlijk geen mannen meer, ze zijn zichzelf kwijt. Als ze hem al ooit hadden gevonden of ontwikkeld. Want er zit natuurlijk wel iets achter, deze verzwakking komt niet uit de lucht vallen, en nee, hij komt ook niet doordat vrouwen opeens goed voor zichzelf kunnen zorgen en nog een grote mond kunnen opzetten ook.

De individuele geschiedenis

Nou ja, dat heeft er ongetwijfeld mee te maken. Maar het gaat vooral om de unieke, individuele geschiedenis per man. Hoe is hij opgevoed, met wat voor normen en waarden? Hoe was de relatie met vader, moeder, de plaats in het gezin? Wat waren belangrijke thema’s in het jonge, opgroeiende leven? Ingrijpende gebeurtenissen?

Bier zuipen en hard brullen

Met een weekendje bomen kappen, bier zuipen en hard brullen bij de volle maan komt hij er niet. Om je heden te begrijpen en je vrij te maken van een belabberd (en vaak ook onzinnig) zelfbeeld is iets meer nodig. Tijd, diepgang, zien wat er is en was.

Dat schrijven hiertoe de manier bij uitstek is, behoeft hier verder geen betoog.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.