En het therapeutische aan schrijven is…

Ja, wat is er eigenlijk zo therapeutisch aan schrijven, wat geneest het, wat maakt het beter? Ze hebben het wel eens over de helende werking ervan, maar hoe werkt dat, wat wordt er geheeld? Nou… wondjes bijvoorbeeld.

Schrijvers genezen hun wondjes

Dacht je dat er een heel verhaal over geest en psyche ging volgen, maar nu staat er ineens ‘wondjes’. Ja, er zijn diverse onderzoeken gedaan waarbij mensen met kleine wondjes schreven over hun gevoelens (niet alleen over die wondjes). En er waren ook mensen met dezelfde soort wondjes, die niet schreven. De schrijvers waren het snelst van hun wondjes af.

Aandacht geven aan emoties

En van die gevoelens? Dat was niet de opzet, ze mochten zowel over positieve als over negatieve emoties schrijven. Hoe het met die emoties verder is gegaan, is in dat onderzoek niet bekeken. Wel in vele andere onderzoeken en ik zie het iedere dag: zodra er schrijvend aandacht aan emoties wordt gegeven, kan men er beter mee omgaan, en als ze te heftig zijn verdwijnen ze.

Waar is het bewijs?

Wat is hier aan de hand? Dat is de volgende vraag. En het antwoord is blijft een mysterie. Want wat moet je niet allemaal onderzoeken als je wetenschappelijk aan de gang wilt gaan? De taal, de hersens, de emoties, de persoonlijke ontwikkeling, de gebeurtenissen, de interpretatie ervan, de cultuur, het lichaam en de lichaamshouding, de ademhaling, de omgeving…

‘Ik voel me beter na een week schrijven’

Gelukkig hoeven we niet alles natuurwetenschappelijk te verklaren en te verantwoorden en zijn de blijde uitroepen van mensen die een MA-traject hebben gedaan voldoende om gewoon maar te geloven dat ze zich beter voelen na een week schrijven.

Schrijven om geestelijk gezond te worden

Ook omdat ze daarna niet meer terugkomen, niet achteraf klagen en niet hun geld terugvragen. Maar goed, dat geldt dus voor deze speciaal voor het schrijven ontwikkelde methodiek. Maar een dagboek doet het ook goed, en als we even door de twintig eeuwen en een tijd daarvoor heen bladeren, komen we het toch veel tegen: het fenomeen dat mensen schrijven om geestelijk gezond te worden, om te deugen, om gelukkig te vinden, om God te vinden, om de liefde te vinden, om het leven beter te kunnen leven.

En, werkte het?

Google maar eens op Marcus Aurelius, Montaigne, Samuel Pepys, Anaïs Nin, Augustinus…

Een MA-traject kost € 295,- en deze vorm van online hulpverlening wordt over het algemeen grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. We kennen geen wachttijden, dus je kunt meteen beginnen. Wees welkom.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.