De magie van het schrijven – hoe zit dat nou?

Het is zo makkelijk gezegd als het over schrijven, online coaching en therapie gaat: dat het magisch is. Want ja, mensen die een MA-traject doen komen ook tot inzichten en ontdekkingen die ze eerder in hun – vaak lange – leven niet hebben kunnen vinden. Hoezeer ze ook hun best deden. En dat is niet omdat ze daar niet toe in staat waren, maar… omdat die inzichten en ontdekkingen er nog niet waren.

Hoe zit dat?

Kun je met schrijven in online coaching iets tevoorschijn toveren wat er eerder nog niet was? Het gaat toch in de psychotherapie om misschien verborgen herinneringen, blinde vlekken en niet geziene verbanden (die er wel zijn)? Heel abstract allemaal, dat zeker. Maar alleen al de woorden ‘inzicht’ en ‘ontdekken’ suggereren dat het gaat om reeds bestaande zaken.

Ik wil zeker niet beweren dat je al sprekend niet ook deze magie kunt ervaren, maar wel dat deze juist door het spreken ondergedompeld wordt door… het geluid. En schrijven doe je over het algemeen in stilte.

Wat is die magie dan, die vooral tijdens, of als gevolg van het schrijven zijn intrede doet?

Het is wat de Frans-Canadese filosoof Charles Taylor noemt: de realisatie van een bepaald soort sensibiliteit. Juist de activiteit van het schrijven zorgt voor een nieuwe gevoeligheid, een paar nieuwe voelsprieten, zo kun je het ook zien. De expressie van de taal, het geconcentreerd toetreden tot de talige dimensie, zorgt ervoor dat je een in zekere zin ander soort bewustzijn creëert. Ingewikkelde taal, maar het komt erop neer dat je als vanzelf gaat schrijven in Mindful Analysis en dat er dan automatisch positieve dingen gebeuren.

Ho ho, we gaan toch niet zweven?

Dat gaan we zeker niet. Zo groot is die toverkracht nu ook weer niet. En Taylors redenatie is heel secuur gebaseerd op anderen zoals Herder en Merleau-Ponty. Maar dat doet er nu even niet toe. Wel is het belangrijk om te weten dat je door het schrijven over jezelf een nieuwe realiteit voor jezelf creëert. Niet een groter huis, een ander land of een gratis diploma erbij, nee, wel een hele subtiele capaciteit tot meer begrip.

En daar zijn de inzichten, de ontdekkingen, en ja, ook het verwerken van soms verborgen zaken, die ervoor zorgen dat je je meer bevrijd, lichter en dus gelukkiger voelt.

Heb je ook behoefte aan meer mentale ruimte en vrijheid?

Charles Taylor – The Language Animal

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.