Coaches zoeken cliënten. Dat is niet zo gek. Of toch…?

Natuurlijk, je bent coach dus je wilt als coach aan het werk.

Ai. Hier gaat het meteen al een beetje mis. Want wat is een coach en wanneer kun je zeggen dat je dat bent? Hier gaat het nog meer mis. Je kunt namelijk altijd zeggen dat je coach bent omdat het geen beschermd beroep is. Niets nieuws onder de zon, hier hebben we het al meer dan tien jaar over: al die mensen die zich maar coach noemen. Het is me toch wat.

In ieder geval wordt er veel geld verdiend aan de vraag: hoe kom je als coach aan cliënten? Het ene seminar na het andere, de ene webinar is nog niet uit de lucht of de volgende verdringt zich alweer achter je scherm. Hier gaat er wat mis, vooral in mijn hoofd. Vooral omdat veel van die cursussen, workshops en dergelijke gaan over hoe je vooral veel geld kunt verdienen aan die cliënten, die er klaarblijkelijk niet zijn.

Alle goede bedoelingen ten spijt, is het uitoefenen van een beroep – en daar dus geld mee verdienen – een kwestie van kwaliteit. Van inzet, toewijding, kennis van zaken, integriteit en ervaring. Met een beetje handigheid kun je dan ook wel zorgen dat mensen je vinden, en feit blijft dat mond tot mond reclame de beste reclame is. Daarin gaat het namelijk om mensen die je aan het werk hebben gezien. En je alleen coach noemen wil niets, maar dan ook niets zeggen.

Belangrijker voor jou als coach is dat je weet waarom je jezelf zo wilt noemen en dat je ook wat je aan wie te bieden hebt. Werkelijk te bieden. Dus niet dat je een opleiding zus of zo hebt gedaan, die en die boeken hebt gelezen en dat workshopje daar hebt gedaan. Wel dat je jezelf in staat acht om werkelijk present te zijn voor een ander, vanuit wijsheid vragen kunt stellen en je ten diepste weet dat je capabel bent om deze verantwoordelijkheid aan te kunnen.

Wat dit allemaal inhoudt? Onderzoek het voordat je aan de slag gaat. Dan weet je ook meteen in welke richting je het zoeken moet. Want zomaar een coach = geen coach.

Hoe je dit kunt onderzoeken? Bijvoorbeeld in een MA-traject van een week. Meer hierover…

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.