Als je echt in de put zit, zijn er geen hapklare oplossingen – wat te doen bij depressie?

Als je echt in de put zit, dus in feite depressief bent, dan is er niets wat je opeens weer fris, fruitig en gezond kan maken. Therapeuten die adviezen en oplossingen aandragen zoals:

  • meer lichaamsbeweging
  • praat erover
  • doe mindfulness
  • laat het los
  • denk anders, denk positief
  • slik dit of dat pilletje
  • bedenk dat het zo erg niet is…

… bedoelen het vast wel goed, maar begrijpen niet hoe diep je zit. Zelf weet je dat ook niet, vandaar dat je er ook niets aan kunt veranderen. Wat heb je wel nodig? Een luisterend oor, en daar mee samengaand écht begrip en mededogen. Dat zijn geen eenvoudig op te lepelen dingen. Ze worden ook niet benadrukt in coachings- en therapeutenopleidingen. Er is een overdaad aan wetenschappelijke informatie, aan modellen en systemen, maar hoe je zelf kunt aansluiten op de diepte waarin de ander zich kan bevinden? Nee, dat leer je niet.

‘Officiële’ diagnose depressie

Maar het is wel nodig. Want dan is de ‘officiële’ diagnose depressie niet op jou van toepassing, dat wil niet zeggen dat je somber, negatief en zelfs wanhopig kunt zijn. Zonder dat je er iets aan kunt doen. Dat laatste kan niet vaak genoeg gezegd worden. En eigenlijk maken alle goedbedoelde adviezen, uit professionele of privéhoek, het alleen maar erger. Want je voelt je hulpeloos en machteloos en ook nog eens gefrustreerd omdat je kennelijk zo stom en krachteloos bent dat je er niets aan kunt doen.

Ongrijpbaar

Het is een staat van zijn waar we allemaal één of meerdere keren in ons leven mee te maken krijgen. Afhankelijk van veel factoren. Denk aan erfelijkheid, opvoeding, omgeving (relaties, economische situatie etc.). En dat je sterker uitkomt, zoals velen beweren, is niet altijd waar. Depressie is een ongrijpbaar iets en alleen al dat erkennen, is deel van het herstel. Zonder haast, zonder druk, zonder pressie. Wat kun je als naaste of professional wel vragen?

  • hoe ga je met je gevoelens om?
  • wat gaat er in je om als je zo diep zit?
  • wat voor lichtpuntjes zie je, hoe klein ook?

Als er iets is dat een depressie ons laat zien, dan is het wel de al te menselijke fijngevoeligheid en kwetsbaarheid van het leven. Die maakt het bestaan ongemakkelijk, voor jezelf en voor de ander. En dat is dan maar even wat het is, want nee, we hoeven niet overal een positieve draai aan te geven.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.