Hoe zie jij het leven? Als een project of een stroom invloeden en gebeurtenissen?

Pas als je voor belangrijke keuzes komt te staan denk je erover na: hoe je die keuzes maakt.
Ondanks de allang weerlegde ‘maakbaarheidsgedachte’ zien nog steeds veel mensen het leven als een project. Het is van jou en je kunt het maken zoals je wilt. Je kunt jezelf opleiden, vormen, laten coachen tot een succesvol mens en in principe doen wat je zelf bedacht hebt. En anders zorgt de organisatie waar je werkt er wel voor dat je past in het plaatje dat jullie samen hebben bedacht.

Voldoen aan het ideale levensmenu en problemen oplossen

Je kiest de vrienden die bij het gekozen pad passen en zeker ook je partner, die – naarmate de maakbaarheidsmens ouder wordt – aan steeds meer eisen moet voldoen. De dagen worden ingedeeld volgens plan, je voldoet aan de voorschriften om een gelukkig mens te worden. Genoeg beweging, gezond eten, en nog wat meer van die dingen die de media ons voorschotelen als ideaal levensmenu. En als het allemaal niet lukt, dan voel je je gefrustreerd en boos en dan moet er zo snel mogelijk een oplossing komen want ook dat hoort bij de maakbaarheidsgedachte: problemen zijn er om opgelost te worden.

Wat moet je zonder controle over je leven?

Het leven is dan dus iets wat je maakt. Je kunt het ook anders zien, en dat vergt net even wat meer vertrouwen en overgave. Dat het leven er al is, als een stroom invloeden en gebeurtenissen waar jij onderdeel van uitmaakt. En waar je vooral voor een groot deel niets over te zeggen hebt. Oef, dat is een enge. Want wat moet je als je de controle kwijt bent, aan wie of wat moet je het dan overlaten? Juist die angst leidt tot een mentale gevangenis, daar kun je je wel wat bij voorstellen.

Wordt het een gedoe of wordt het leuk?

Goed, het leven is er dus al, en jij doet gewoon mee. De andere variant. Je voelt en kijkt wat er gebeurt en onderzoekt wat je eigen aandeel of reactie zal zijn. Daarin kun je zeker wel keuzes maken, in die zin dat je je houding kunt bepalen. Is dat een vijandige, een eisende, een afwerende? Dan wordt het een gedoe. Is het een vriendelijke, welwillende en open houding? Dan kan het nog leuk worden. Je ziet, voelt en hoort meer, vooral van de ander. Probeer het maar eens uit. Rustig kijken en vooral luisteren naar de ander, begrip krijgen voor de ander, van de ander leren.

Dat ontspant

Wil je zelf wel eens stilstaan bij hoe je in het leven staat en hoe je kunt ontdekken waar je echt naar verlangt?

In het boek Schrijf je vrij lees je precies hoe Mindful Analysis ook voor jou werkt!

 

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.