Welke komen eerst, je gedachten of je gevoelens?
Het is een beetje heel erg in om je ‘gedachten tot stilstand te brengen’ en om ‘uit je hoofd te gaan’ of om ‘stil van binnen te worden’ en je ‘gedachten op nul te zetten’. Allemaal leuk, en allemaal onmogelijk. Nou hoeft het niet altijd een herrie van jewelste te zijn in je hoofd, maar stilstaan doet het nooit van binnen. En als je denkt dat je dat wel ervaren hebt dan snap je juist dat dat niet kan.
Kun je zelf bepalen wat je gedachten zijn?
Wel zijn er allerlei hele interessante dingen gedacht en geschreven over het paar gedachten & gevoelens en hoe die elkaar beïnvloeden. Met grote stelligheid beweert de een dat je zelf kunt bepalen wat je denkt en dat je daarmee je gevoelens kunt sturen. De ander zweert bij het gevoel, of ook wel intuïtie genoemd (hoewel dat weer iets anders is), oftewel gut feeling. Waar alles dus mee zou beginnen (en eindigen).
‘Je hart weet het eerder’
Je hebt ook de mensen van het hart. Die beweren dat wetenschappelijk is vastgelegd dat je hart alles eigenlijk net even iets eerder weet dan je hersens en dat het daarmee een voorspellende kracht heeft. Maar dat hart neemt misschien gewoon eerder waar wat er is, en was niet alles er altijd al? Als het over de tijd gaat wordt het nog veel ingewikkelder, want soms lijkt het toch ook wel of je alles al een keer hebt meegemaakt, of niet soms?
Fantasie en technologie
We maken elkaar en onszelf er maar gek mee, maar in ieder geval verlost het ons van het rigide rationele denken (waarvan eigenlijk niemand ook weet wat het is en hoe het werkt, maar goed). De andere kant is dat er een wereld aan het ontstaan is waarin iedereen elkaar maar wat wijsmaakt, en dat kan ook makkelijk met alle technologie, om gek van te worden.
BN-psychiaters als zingevers
En dan komen er ook nog BN-psychiaters die opeens de zingevers van de identiteitszoekende mens gaan uithangen. Regelrecht in het kielzog van de juist door hen zo verguisde esoterische goeroe die de markten maar blijft bestormen, en nog altijd met succes. Dus ja, we hebben het maar moeilijk met z’n allen en iedereen die het zichzelf maar een beetje gunt, roept zichzelf uit tot goeroe, of leider, of erger nog: politicus.
Roem, positie en zakken vol geld
Daar worden we helaas niet wijzer van. Zo lang deze mensen uit zijn op hun eigen roem, positie en natuurlijk zakken geld, raken ze onze ‘harten’ niet. Niet echt. Want om die harten gaat het toevallig wel. Die moeten blijven kloppen in zin in het leven hebben en de zin daarvan inzien.
Onderzoek het zelf in een innerlijke dans
Dat start met het serieus nemen van je gedachten én je gevoelens, met interesse hebben in wat je daar eigenlijk over zegt, en tegen wie je dat doet. Van daaruit onderzoeken, innerlijk checken waarom je die ander hebt uitgekozen, hoe je oordeel in elkaar steekt, waar het vandaan komt en hoe – kortom – je eigen ethiek in elkaar steekt. Wat is goed en wat is niet goed, waar voel je, zie je, weet je het juiste? Dat levert een betekenisvolle, innerlijke dans op.
Zorgvuldigheid, dat is het sleutelwoord.