Relatietherapie: de ander echt zien

Er bestaan een heleboel methodieken en instrumenten die kunnen worden ingezet bij relatietherapie. Denk aan EFT, aan imago-therapie of bijvoorbeeld probleemoplossende relatietherapie. Je kunt ook heel ouderwets Rogeriaans te werk gaan en vooral veel empathie tonen en geloven in de kracht van de zelfvervulling van het individu en het welslagen van de relatie. Kortom, een therapeut kan al of niet van alle markten thuis zijn. Maar dan blijft de vraag: wat is er in essentie met mensen aan de hand die relatieproblemen hebben?

Je ziet de ander niet meer zoals hij of zij is

Dan raak je al snel een beetje de weg kwijt om te beginnen vanuit de terechte gedachte dat geen enkel mens hetzelfde is, dus geen relatie zal als de andere zijn. Toch is er altijd een belangrijk aspect snel te herkennen: de mensen zien elkaar niet meer zoals ze zijn. In de loop der jaren (of maanden of nog korter) hebben mensen zich een beeld van elkaar gevormd dat niet overeen komt met de werkelijkheid.

Je ziet jezelf niet meer zoals je bent

En nu komt het moeilijkste, die werkelijkheid zie je zelf ook niet meer. Omdat je met de ander bent en ook via de ogen, de interpretatie, het oordeel en ook natuurlijk de liefde vanuit de ander kijkt, raakt je zelfbeeld vervormd. Als dat al een mooi geheel bestond, maar dat laten we even in het midden. Wie ben je dan toch allemaal in de ogen van wie geworden?

Persoonlijke ontwikkeling

Zolang alles goed gaat, en er niet naar gevraagd wordt, is er geen probleem. Maar het gaat wrikken wanneer een ieders persoonlijke ontwikkeling aan de deur klopt. En meestal komt die uit onverwachte hoek want weggemoffeld. Die kan overal over gaan, van professionele ontwikkeling tot het verwerken van oude pijn tot frustratie omdat een ogenschijnlijk onbelangrijke hobby niet meer wordt uitgeoefend. Of het gaat om letterlijk niet meer door de ander gezien worden, als geheel (dat dus geen geheel meer is).

Taal van schrijvers en praten

Omdat er intussen zoveel geschreven en gezegd wordt over relaties gaan mensen ook vaak de taal van die schrijvers en praters gebruiken en dan verstaan ze elkaar helemaal niet meer. Of ze gaan allerlei voorgevormde gesprekken voeren die alleen maar tot nog meer verwijdering leiden.

Wat te doen?

Een ding is zeker: je bent je eigen verhaal. Dat betekent onder meer dat je ook uit je eigen geschiedenis, je eigen ervaringen bent opgebouwd. Dat die doorwerken in alles wat je doet. En dan vooral de meest kwetsbare, pijnlijke en ingrijpende dingen in iedere nieuwe kwetsbare, pijnlijke en ingrijpende gebeurtenis direct paraat staan om er weer te zijn. Met de voorspelbare gevolgen van dien (namelijk dat er weer hetzelfde, maar dan in een ander jasje gebeurt).

Blijf elkaar dus vertellen wie je bent, telkens weer.

In je eigen woorden.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.