Ontslag. En wat nu?
Ook al hoor en lees je dat er overal mensen tekort zijn, toch kan het je gebeuren dat je ontslagen wordt. Dat heeft dan ook niets te maken met de arbeidsmarkt, maar met je eigen functioneren. Althans, dat is waar je over het algemeen de reden van het ontslag moet zoeken. En waar het ook gevonden wordt in de procedures die dan in gang worden gezet. Of het nu waar is of niet, of er nu heel complexe situaties aan vooraf zijn gegaan of niet, je dienstverband zal beëindigd worden. Wat de werkelijke aanleiding ook is.
Loopbaanbegeleiding, uitkering?
Als het woord ‘ontslag’ eenmaal gevallen is, dan treedt de machinerie in werking. Vooral als je het er zelf niet mee eens bent. Maar ook als je het er wel mee eens bent. Hoe lang en hoeveel krijg je doorbetaald, krijg je loopbaanbegeleiding, een uitkering? Is er iemand die jou vanuit het bedrijf of de organisatie nog gaat helpen of moet je het helemaal zelf uitzoeken? Procedures genoeg, maar de werkelijkheid laat altijd zien dat ze nergens helemaal gevolgd worden. Dus wat staat er met jou te gebeuren?
Wie ben ik, wat kan ik, waar ga ik naartoe?
Je gaat op zoek. Naar advies en naar regels, naar wetten en raadgevers. Je komt in een molen, hoe dan ook. Van binnen gebeurt er van alles met je. Dat hoeft niet altijd even diepgaand en ingrijpend te zijn, maar je wereld verandert. Gevoelens van afwijzing en onzekerheid spelen op. Misschien paniek en angst voor de toekomst. Existentiële vragen: wie ben ik, wat kan ik, waar ga ik naartoe? Er opent zich een wereld van informatie, testen, stappenplannen en financiële afwegingen waar je wordt ingezogen terwijl je nog lang niet met twee benen op de grond staat.
Zorg voor jezelf
Wat moet er dan eerst gebeuren? Juist: met twee benen op de grond staan. Overeind komen, weten wat je wilt en waar je gaat staan. Pas dan kun je verder. Want de praktische zaken kunnen je nog zo mooi en doordacht voorgespiegeld worden, ze bedekken waar het echt om gaat, en dat ben je zelf. En de zorg voor jezelf die op dit moment nodig is, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Keer je blik naar binnen en ga na wat er met je gebeurt. Twijfels, verlangens? Boosheid, herinneringen aan vroeger? Alles door elkaar heen? Het kan chaotisch en verwarrend zijn, maar hoe vaker je in jezelf afdaalt, des te sneller valt alles op z’n plaats (of gewoon weg) en dan kun je weer verder met dat plan, op naar het volgende hoofdstuk!