Hoe word je een goed mens?

Slechte mensen genoeg, zoveel is intussen wel duidelijk. Dat je daartoe niet wilt behoren, is een ding wat zeker is. Maar hoe wil je wel zijn? Iets minder slecht, halfslecht of gewoon een goed mens? Volgend vraag: wat is een goed mens? Nu zeggen we: dat is iemand die bewust leeft. Zegt nog niet veel, maar goed, wat betekent dat in het dagelijks leven?

  • dat je weet wat je doet
  • dat je kennis hebt van wat gezond en ongezond is
  • dat je je sociale contacten goed onderhoudt
  • dat je werk doet waar je de zin van inziet
  • dat je eerlijk bent

En ga zo nog maar even door. Als je dat doet, dan kom je inderdaad uit bij iemand die niet loopt te slaapwandelen en alles op automatische piloot doet, maar bij iemand die nadenkt over het eigen leven. Maar dat is nog lang niet een goed mens. Want een slecht mens kan heus ook nadenken over het eigen leven (liefst iets meer dan over dat van een ander). Dus dit schiet niet op.

Een goed mens doet dingen voor anderen, is dat dan wat? Daar heb je vast al over nagedacht toen je nog heel jong was en toen heb je bedacht dat iets voor anderen doen al gauw egoïstisch is. ‘Want uiteindelijk doe je het voor jezelf.’

Als je hier nog even wat langer over nadenkt, dan kom je telkens bij jezelf uit want alles begint bij je motivatie, bij je intentie. En die is weer bepaald door wat je waarden zijn. En die waarden zijn weer bepaald door je omgeving, je verleden, kortom: andere mensen. En het is niet zo gemakkelijk om die stemmen tot zwijgen te brengen. Maar het kan wel. En sommige stemmen zou je juist luider willen laten doorklinken in alles wat je doet en zegt. Ook dat is mogelijk.

Hoezeer mindfulness en alle daaruit voortwoekerende zweeftaal ook tot in alle instituten is doorgedrongen, de basis van wat die Boeddhisten zeggen is heel eenvoudig. Alles begint met mededogen. Dat hoor je er helaas niet altijd bij en daarom is er weinig veranderd aan dat ‘je doet het uiteindelijk voor jezelf.’ Als je dat nou eens niet doet? Als je je nou eens verplaatst in de ander voordat je iets zegt of doet? Je afvraagt of de ander gebaat is bij wat je allemaal onderneemt in het leven?

De gulden regel: wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet is het begin van je goedheid en is niet voor niets de essentie in de meeste religies. De meeste.

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.