Je kunt je angsten niet zomaar wegtoveren, maar wat te doen als ze je functioneren echt in de weg staan?

Wat is angst? Dat je ergens bang voor bent… – en dan wordt het antwoord zoeken ingewikkeld. Want je kunt voor heel veel dingen bang zijn, angst is namelijk zo goed als aangeboren bij de mens. We zijn als levende wezens blootgesteld aan heel wat gevaren van  de natuur, en van andere mensen. En laten we onze eigen geest niet vergeten, ons innerlijk dat ons kan lastigvallen met allerhande angstbeelden en -gedachten. Waar komen die vandaan, waar zijn ze ontstaan?

Angsten ontstaan vanuit spanning

Als het gaat om serieuze psychische klachten zoals angst, dan gaat het vaak om een toestand die is ontstaan vanuit een bepaalde spanning. En die spanning komt voort uit onevenwichtigheid in de mate van bescherming en veiligheid die je in je jeugd hebt ervaren. Niemand is perfect, de meeste ouders en verzorgers ook niet, dus hun schuld is het niet persé. Maar voor de gevolgen ervan is het belangrijk om stil te staan bij hoe jouw angsten zijn ontstaan en wat hun invloed is op je leven van alledag.

Angst kan een verlammende werking hebben

Je kunt heel ver komen als je op je hoede bent. Dan ben je sommige gevaren voor, en dat kan bijvoorbeeld in zakelijk opzicht handig zijn. Maar als je angsten voor mensen, gebeurtenissen, afwijzing en dat soort zaken heel sterk zijn, dan kunnen ze je dwarsbomen. Om niet te zeggen verlammen. Stel jezelf maar eens de vraag: wat zou ik doen als ik totaal niet bang zou zijn?

Rationaliseren als weerstand

Angst kan zich op een onbewust niveau afspelen

: je hebt niet in de gaten dat je erdoor wordt tegengehouden, maar je bedenkt allerlei redenen om niet te doen wat je wel zou willen. Rationaliseren heet dat, en daarmee ga je aan je eigen emoties voorbij. Die zich als gevolg daarvan nog sterker zullen manifesteren, helaas niet in zo’n fijne vorm. Je kunt je gefrustreerd voelen, nog banger worden of zelfs tot agressief gedrag overgaan. Of zoals gezegd: verlamd raken, verdrietig en somber.

Perfectie bestaat niet

Je zomaar over je angsten heenzetten is niet een, twee, drie gebeurd. Vooral omdat ze diep zitten, je onbewust beïnvloeden. Erover praten is ook niet zo makkelijk want door velen wordt angstig zijn nog gezien als een zwaktebod, zeker in een wereld waarin je nog steeds zelf verantwoordelijk wordt geacht te zijn voor je eigen geluk en succes. Een hele opgave… (nog afgezien van de vraag of dat ook anders zou kunnen).

Maar van verlammende angsten wil je wel af, zoveel is duidelijk. Er tegen vechten heeft geen zin, allerlei slimme dingen tegen jezelf zeggen, ook niet. Wat wel? Er aandacht aan besteden, de gevoelens en emoties die erbij horen de vrije loop laten en met belangstelling kijken naar wat zich in je afspeelt.

Schrijvend in jezelf afdalen

In een Mindful Analysis-traject doe je dat schrijvend, in alle rust en stilte, en in je eigen tijd. Je hoeft nergens naartoe, maar je weet wel dat een deskundige coach/therapeut je teksten precies zal lezen en de juiste vragen zal stellen. Dan voel je je uitgenodigd om nog meer te gaan schrijven en zo daal je vanzelf in jezelf af, kun je de angsten in de ogen (oogjes) kijken en zul je ervaren dat je steeds rustiger wordt. De angsten zijn constructies, vaak hardnekkig, maar de concentratie die het schrijven tot stand brengt, kan een hoop veranderen.

Een Mindful Analysis-traject duurt slechts een week, waarin je iedere dag een tot twee keer een tijdje schrijft. De Mindful Analyst is continu beschikbaar en reageert snel met de juiste vragen zodat je weer verder kunt. Een diepgaand en zeer effectief proces. De kosten zijn € 249,- en deze worden deels door de verzekeraar vergoed.

Wees welkom om te starten op ieder moment dat je het wenst.

Contact

 

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.