Voordat je geboren wordt, is er al meer vastgelegd dan je denkt

Dat vermoedde je natuurlijk al. In je genen zit allerlei erfelijk materiaal dat bepalend is voor het leven. Je erft eigenschappen van je ouders en van je voorouders. Niets nieuws onder de zon. En dat het invloed op je zal hebben als je moeder ernstige dingen meemaakt terwijl jij nog in de buik zit, dat betwijfel je ook niet.

Toch staan we bij die periode niet vaak stil, vooral ook omdat in de wereld van serieuze psychotherapie liever wordt gekeken naar gebeurtenissen in je leven, dus de tijd na je geboorte. Niet vreemd want in het leven zelf gebeurt het tenslotte allemaal.

Het leven begint niet zonder invloeden van buitenaf

Nu was ik op een studiedag van de beroepsvereniging voor psychosociaal therapeuten en daar was het onderwerp: het verhaal van je leven voor je geboorte. En de vraag stond centraal wat er zoal invloed op je heeft zo lang je in de buik van je moeder zit. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: alles. Althans, alles wat via je moeder ervaren, opgenomen en gevoeld wordt. Van voeding tot geluid, van temperatuur tot sfeer, stemming en emotie. Het leven is al begonnen, dus ook in die zin. Alleen kun je er nog minder invloed op uitoefenen dan wanneer je er al bent, sterker nog: je kunt helemaal nog niks.

Je neemt gewoon alles in je op, als een klein sponsje. En later in het leven zal blijken wat de gevolgen ervan zijn. Daar had de spreekster Anna Verwaal mooie, maar ook zeer schokkende dingen over te vertellen. Google haar en je weet meer. Maar blijf eerst nog even hier want met een belangrijke kern van haar verhaal had ik onlangs zelf ervaren in een eigen onderzoek voor een opdracht. En die kern gaat over onze kleinste mensenkern: de cel.

Celwaarden vertellen een verhaal – ook als dat lang geleden is

Wat voor onderzoek was dat? Een onderzoek naar de waarden van mijn cellen en hoe die waarden konden vertellen hoe het met me ging. Klinkt eenvoudig, en – als je de decennialange onderzoeken en testen even wegdenkt – eenvoudig was het ook. Er bestaat namelijk een scan-apparaat dat je cellen in je hele lichaam kan ‘zien’ en de waarden ervan meten. Dat meten betekent dat de kwaliteit van de cellen kan worden waargenomen: is het een gezonde of een ongezonde cel? En aangezien we allemaal totaal uit cellen bestaan, kan het apparaat laten zien welke cellen waar gezond of ongezond zijn. Dus waar je in je lichaam goed functioneert, en waar wat minder.

In eerste instantie denk je dan: dat is een medisch verhaal, net zoals ze in een ziekenhuis een scan van je organen of botten kunnen maken om te zien wat er al of niet aan scheelt. Punt is alleen dat die resultaten niets zeggen over hoe je psychisch functioneert, en al helemaal niet hoe je psyche zich voor je geboorte heeft ontwikkeld. Nu, dat kon dat apparaat dat mij scande wel.

De bewustwording komt vrijwel direct

Soms denken mensen dat een (psycho)therapeut dwars door je heen kan kijken. Dat kan dus niet. Maar wat deze scan waarnam was zeker wel de diepere diepten van mijn psyche, en ook van mijn ontwikkeling tot nu toe. Het apparaat zelf gaf resultaten in de vorm van waarden en ook voorgeprogrammeerde zinnen. De toelichting hierop gaf mij de deskundige die de scan bediende. Een deskundig therapeut, maar hij hoefde me niets te vragen en ook niet veel te vertellen. De bewustwording, die per slot van rekening een eerste doelstelling is van een goede therapie, kwam vanzelf.

De ingenieuze machine kon via wiskundige vergelijkingen en algoritmen de waarden van de cellen laten zien toen ik nog in de buik zat. Daaraan viel af te lezen hoe die waarden in die periode zijn beïnvloed door gebeurtenissen in het leven van mijn moeder. Niet letterlijk, niet feitelijk, maar wel de mate waarin en de betekenis ervan.

Vandaar dat het verhaal tijdens de studiedag voor mij niet helemaal uit de lucht kwam vallen. De kennis – of nou ja, het besef – van cellen die informatie bevatten en dus een geheugen zijn is essentieel voor ons inzicht in de psyche en dus ook voor iedere therapeut. En juist dit scan-apparaat laat dit zien, brengt dit letterlijk aan het licht.

Lees alles hierover in het boek

De Scan

door Marko van der Beek

Uitgeverij Lucht

€ 21,99

Laat een bericht achter

Contact

Nieuwsgierig naar Mindful Analysis? Stuur een mailtje voor meer informatie. Dan kijken we samen wat jij nodig hebt.